Categories
Berita

Kempen Tahun Melawat Malaysia Batal, Marilah Selamatkan Industri Pelancongan Kita Dengan…

Penularan wabak COVID-19 memang mengejutkan ramai orang apabila mencatatkan angka jangkitan sehingga sejuta orang. Beberapa negara telah pun melakukan Lockdown atau Perintah Kawalan Pergerakan bagi memutuskan rantaian jangkitan.

Bagi kaki travel dan kaki jalan macam korang, ini adalah masa yang mencabar. Panas punggung bila duduk rumah lama-lama maklumlah korang setiap minggu berjalan atau lepak dengan kawan. Bukan korang sahaja yang terkesan. Industri pelancongan negara pun tengah menghadapi situasi yang sama tau.

Kementerian Pelancongan, Seni dan Kebudayaan telah pun batalkan Kempen Tahun Melawat Malaysia pada tahun ini. Mana-mana traveler yang kebetulan ada dekat Malaysia sepanjang PKP ni kena duduk dalam bilik penginapan.

Boleh dikatakan, aktiviti pelancongan negara kita tengah lumpuh sedangkan ia adalah fakor yang menyumbang kepada ekonomi negara. Mana taknya, RM6 bilion kerugian kita kena tanggung.

Jadi, ini ada beberapa cadangan yang korang boleh buat untuk bantu meracakkan lagi ekonomi negara kita selepas COVID-19 ni dah beransur pulih.

Melanconglah di dalam negara

Siapa yang tak nak tangkap gambar cantik-cantik dekat luar negara kan? Tapi untuk masa sekarang apa kata korang dahulukan duit untuk travel dalam negara. Banyak tau tempat cantik dalam Malaysia ini. Ajak satu keluarga travel sekali

Tawaran Pakej penginapan, pengangkutan

Kalau nak bawa keluarga, cara mudah ialah cari mana-mana oakej sekali dengan penginapan dan pengangkutan yang murah. Jadi, mana-mana ejen atau pemilik hotel kena jadi lebih kreatif untuk jual pake mereka lepas COVID-19 ini berakhir.

Gunung, Pantai

Dengar kara, pantai dan gunung bakal menjadi destinasi pilihan paling utama kalau nak melancong dalam negara. Jadi, dalam artikel akan datang, kitorang akan bagi cadangan mana tempat best untuk korang pergi dengan keluarga dekat area pantai dan gunung.

Kita tak tahu sampai bila COVID-19 ini akan menggila. Tapi jom kita simpat hasrat untuk bantu pelancongan negara lepas ini. Maka, dah boleh cari tempat dan kumpul duit untuk bawa keluarga bersiar-biar. Sementara itu jangan lupa untuk kerap basuh tangan, duduk rumah dan lakukan penjarakan sosial.

Come on Malaysia, lawan COVID, kita mesti boleh menang!

Categories
Tips Travel

Guna Kad Prepaid BigPay Untuk Transaksi Auto-Debit

Kami selalu sarankan kepada semua untuk gunakan kad prabayar BigPay untuk urusan pembayaran atas talian dan auto debit. Tambahan lagi banyak kes sekarang yang tular berkenaan transaksi pembayaran tanpa sedar yang ditolak dari akaun simpanan pengguna.

Untuk anda yang baru pertama kali dengar mengenai BigPay, ia adalah salah satu jenama di bawah AirAsia yang memfokuskan kepada e-wallet. Ia didatangkan dalam bentuk aplikasi telefon pintar bersama sekeping kad fizikal berwarna biru muda, tertera logo Mastercard yang berfungsi seakan kad ATM. 

Kad BigPay ialah kad prabayar. Anda perlu top-up kad tersebut melalui aplikasi BigPay, barulah ia boleh digunakan seperti kad debit ATM. Kalau tak ada duit dalam kad tersebut, bermakna tiada sebarang penolakan boleh dibuat.

Selama lebih 2 tahun kami menggunakan kad BigPay, banyak penambahbaikan yang telah BigPay lakukan ke atas produk mereka.

Berikut kami senaraikan 10 kelebihan terkini menggunakan kad BigPay:

  • KAD BIGPAY MESRA PENGEMBARA – Kad Bigpay boleh digunakan di mana-mana sahaja dalam dan luar negara dengan syarat tempat tersebut menerima kad dengan logo Mastercard. Kadar tukaran yang digunakan agak kompetatif jika dibandingkan anda tukar matawang di money changer. Jadi anda tak perlu bersusah payah membawa wang tunai yang banyak, cukup sekadar keperluan kecemasan. Sebaiknya gunakan kad Bigpay jika tempat tersebut menerima pembayaran menggunakan kad.
  • KAD BIGPAY BOLEH KELUARKAN WANG TUNAI – Tetapi setiap transaksi pengeluaran akan dikenakan caj RM6 untuk pengeluaran tempatan dan RM10 untuk pengeluaran antarabangsa. Kami jarang guna fungsi ini melainkan untuk tujuan kecemasan.
  • PEMBAYARAN TANPA SENTUHAN – Di musim virus yang senang merebak ini, pembayaran tanpa sentuhan tangan adalah digalakkan. Semua kad BigPay dilengkapi dengan teknologi ini dan anda tak perlu risau jika tidak membawa wang tunai lagi. Hanya leretkan sahaja kad Bigpay pada terminal di kaunter pembayaran.
  • MENGAWAL PERBELANJAAN MENGGUNAKAN APLIKASI BIGPAY – Anda boleh lihat segala jenis transaksi pembelian harian, bulanan dan tahunan anda di app BigPay. Setiap jenis transaksi akan dipecahkan kepada beberapa kategori seperi servis, makanan, pengangkutan, penginapan dan sebagainya. Malah data tersebut boleh dimuat-turun menjadi fail PDF untuk tujuan percukaian.
Segala transaksi pembelian menggunakan kad BigPay anda dapat lihat di aplikasi BigPay, bahkan data ini dapat dimuat-turun dalam format PDF untuk tujuan percukaian.
  • LANGGANAN BULANAN SECARA AUTO-DEBIT MENGGUNAKAN BIGPAY – Oleh kerana BigPay sangat mesra pengguna untuk pembayaran online, ia boleh disambungkan kepada aplikasi Grab, Foodpanda, Lazada Wallet, Apple ID dan juga langganan bulanan seperti Netflix dan Google.
Ini merupakan contoh auto-debit dan langganan digital menggunakan BigPay seperi Lazada, Netflix, Grab dan FoodPanda.
  • SEKURITI – Selain tidak memerlukan anda bawa wang tunai yang banyak semasa travel, fitur terbaik BigPay ialah anda boleh freeze dan unfreeze kad Bigpay anda bila-bila masa melalui aplikasi BigPay sekiranya ia tidak digunakan atau kad anda dicuri.
Pengguna boleh freeze dan unfeeeze kad dengan hanya menggunakan aplikasi BigPay
  • BERBELANJA SAMBIL KUMPUL BIG POINTS AIRASIA – Setiap RM10 yang anda belanjakan menggunakan BigPay, anda akan dapat 1 AirAsia BIG Points. Anda boleh lihat berapa banyak BIG Points terkumpul di aplikasi BigPay.
Ini adalah contoh nilai mata AirAsia BIG yang terkumpul hasil pembelian menggunakan kad BigPay
  • PEMINDAHAN WANG KE AKAUN BIGPAY YANG LAIN – Sama seperti akaun e-wallet yang lain, anda juga boleh pindahkan wang ke akaun BigPay rakan anda melalui aplikasi BigPay.
  • SPLIT BILL – Fitur dalam aplikasi BIgPay yang sesuai semasa anda travel bersama rakan-rakan anda. Split bill membolehkan anda berkongsi bayaran tanpa tunai dengan pengguna BigPay yang lain.
Segala pemindahan dilakukan melalui aplikasi BigPay dan setiap transaksi akan dikenakan caj.
  • PINDAH WANG KE BANK – Kelebihan terkini yang ada di dalam BigPay ini membolehkan anda memindahkan wang ke akaun bank tempatan dan luar negara dengan hanya menggunakan aplikasi BigPay.

Cara untuk mendapatkan kad BigPay sangat senang, apa yang perlu anda buat ialah muat tutun aplikasi BigPay di Apps Store atau Google Play, ikut langkah yang disediakan, masukkan kod VYIKXEICWE pada ruangan referral untuk dapatkan RM10 secara percuma.

Jangan lupa top up kad tersebut sekurang-kurangnya RM20. Selepas selesai daftar, kad fizikal BigPay akan dipos kepada anda beberapa hari selepas pendaftaran dilakukan.

Semoga info ini bermanfaat! Jangan lupa daftar BigPay!

Categories
Uncategorized

Isu hangat di Check-in Counter yang perlu anda tahu sebelum travel

Antara proses paling berdebar sekali bila nak travel ialah ketika tiba di Check-in Counter. Di sinilah kita dapat tahu sama ada kita dibenarkan terbang atau tidak dan pelbagai lagi isu yang mungkin kita hadapi. Antara perkara yang boleh kita lakukan ketika di check in counter termasuklah , check-in flight, check-in luggage, upgrade seat, transfer flight, dan check-in animal.

Kami berpeluang untuk bertanya terus kepada Sarah, pegawai yang bertugas di check-in counter Malaysia Airlines tentang beberapa isu yang sering dialami oleh traveler sebelum terbang :

Categories
Fakta Menarik Uncategorized

5 Cafe Tercantik Yang Wajib Anda Lawat Selepas Musim Covid-19

Jika anda seorang pencinta makanan & seni hias dalaman, anda wajib baca artikel ini!

Sebuah platfom hiasan dalaman, TimeToDecor telah menyenaraikan cafe-cafe menarik sekitar Lembah Klang yang wajib anda lawat selepas Covid-19 nanti.

1. Pokok KL, PJ

Tampak seperti sebuah mimpi indah. A dreamy place. Lihat saja bumbung transparent, dipayungi pula daun-daun pokok. Cafe indah macam ini, makan pun jadi sedap. Perfect instagram spot, siang atau malam!

Konsep interior: Industrial Country

Alamat: MAHSA Avenue, Block B, Jalan Elmu, off, Jalan Universiti, 59100 Kuala LumpurPetaling Jaya, Malaysia

Hubungi: 03-8408 1811 / hello@brickhouse.my

Website: http://www.brickhouse.my

2. Botanica+Co, Bangsar South

Sesuai dengan nama, dibina bagai sebuah hutan yang tenang untuk bersantap. Pening kepala di office? Cafe ini perfect for quick escape daripada kesibukan kota. Plus point untuk accent lighting, sangat tasteful!

Konsep interior: Urban Jungle

Lokasi: G5 Podium, The Vertical, Bangsar South City, No. 8 Jalan Kerinchi, 59200 Kuala Lumpur, Malaysia

Hubungi: 016-965 6422 / info@botanica.com.my

Website: http://www.botanica.com.my

3. Merchant Lane, City Centre

Jejak sahaja kaki, anda akan lupa anda di tahun 2020. Vintage vibe all the way. A time capsule, if you may. Juga mengingatkan kami pada cafe-cafe hipster Ipoh. Perlukan sedikit vintage vibe dalam insta? Sila serbu

Konsep interior: Tropical Vintage

Lokasi: No, 150 Jalan Petaling, Kuala Lumpur, Malaysia

Hubungi: 03-2022 1736

4. Jibby & Co

View this post on Instagram

We look and breathe #instagramfilters

A post shared by Jibby Group (@jibbygroup) on

Meeting place yang famous di kalangan professionals. Interior cafe ini memberi ambience santai dan friendly tapi dalam masa sama encouraging & competent. The cafe defines simplicity, yet it is so classy.

Konsep interior: Contemporary Industrial

Lokasi: Empire Subang, Subang Jaya, Selangor

Hubungi: 03-5613 7070

5. Flora Cafe, Wangsa Maju

Cafe ini serious with its name. Tak perlu musim bunga untuk menikmati romantic dinner, anda & tersayang sudah dikelilingi bunga-bunga mekar! Kalau nak sweet sikit cakaplah “Awaklah bunga tercantik di cafe ini”

Konsep interior: Romantic Floral

Lokasi: No 35L-G-II, Jalan Wangsa Delima 5, Pusat Bandar Wangsa Maju, 53300 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala LumpurKuala Lumpur, Malaysia

Hubungi: 012-207 0166 / florakafe@gmail.com

Yang mana satu kafe kegemaran anda? Jangan lupa share di ruangan komen!

Kalau anda mahukah lebih banyak inspirasi-inspirasi hiasan dalaman yang lain, boleh follow akaun TimeToDecor dengan menekan pautan di bawah:

Categories
Berita

OYO Tawar Penginapan Percuma Untuk Kakitangan Perubatan Di Kuala Lumpur, Shah Alam Dan Seremban

OYO Malaysia, Hotel murah
Bermula sekarang hingga 14 April, kakitangan perubatan yang bertugas di hospital-hospital awam yang merawat kes-kes Covid-19 boleh dapatkan penginapan hotel OYO percuma di Kuala Lumpur, Shah Alam dan Seremban.

KUALA LUMPUR: OYO Malaysia kini selangkah ke hadapan dengan menawarkan penginapan percuma di hotel rakan kongsi mereka kepada kakitangan perubatan yang merawat kes-kes Covid-19 dalam radius 5KM dari Hospital Kuala Lumpur, Hospital Shah Alam dan Hospital Tuanku Jaafar in Seremban.

Syarikat hospitaliti yang berpangkalan di India itu berkata bilik percuma akan disediakan dari sekarang hingga 14 April di OYO 188 YP Wangsa Hotel, OYO 882 Hotel Sri Muda Corner, dan OYO 89676 Hotel 22 di Seremban.

“Kakitangan perubatan dari hospital-hospital ini boleh menempah bilik dengan menghubungi OYO Careline pada + 6013-3560534, + 6012-296 8682, + 6016-6960616 dan + 6014-3819527 antara jam 9 pagi hingga 6 petang setiap hari.

“ID kakitangan diperlukan sebagai bukti semasa mendaftar masuk,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

OYO Malaysia menjelaskan bahawa mereka telah mengenal pasti rakan kongsi hotel berhampiran tiga hospital itu kerana sejumlah besar kes dirawat di hospital-hospital ini, dan tawaran adalah sebagai tindak balas kepada banyak permintaan di media sosial dan organisasi bukan kerajaan dan pengamal penjagaan kesihatan untuk penginapan berhampiran hospital merawat pesakit Covid-19 di bandar-bandar Kuala Lumpur, Shah Alam dan Seremban.

Ketua Negara OYO Hotels & Homes Singapura dan Malaysia, Tan Ming Luk berkata rakan kongsi hotel syarikat itu telah bersetuju untuk memberikan bilik hotel percuma untuk barisan hadapan perubatan Covid-19.

“Pengamal perubatan, terutamanya yang berada di barisan hadapan, bekerja tanpa mengenal penat lelah, sepanjang masa untuk menjaga pesakit dengan Covid-19. Sementara mereka menjaga orang lain, OYO dan rakan-rakan perniagaan kami akan menjaga mereka.”

“Kami berjumpa dengan rakan kongsi kami dan meminta mereka untuk menyokong usaha yang kami lakukan dan semua menyokong.

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada mereka kerana bertindak balas terhadap panggilan kami dengan cepat, ” katanya dalam kenyataan yang sama.

Tan juga berkata bahawa syarikat berharap tawaran bilik hotel percuma ini akan mengurangkan bebanan kakitangan perubatan, dengan membolehkan mereka berehat dan menyegarkan diri di tempat berhampiran hospital sebelum meneruskan rutinnya yang melelahkan.

“Pengamal perubatan kita tertakluk kepada durasi pekerjaan yang melelahkan akibat pandemik ini. Kami berharap dengan menawarkan ruang tempat tidur yang bersih berhampiran hospital, masa perjalanan dapat dikurangkan, terutama selepas syif yang melelahkan. Keselamatan dan kesejahteraan pengamal perubatan kita yang pergi dan pulang ke hospital sama penting dan OYO mahu melakukan bahagian kami untuk memastikannya, ” kata beliau lagi.

Tan bagaimanapun menjelaskan bahawa tawaran kepada barisan depan Covid-19 hanya meliputi bilik hotel percuma kerana semua perkhidmatan dan kemudahan hotel lain akan tertutup dalam tempoh perintah kawalan pergerakan ini, hanya makan di dalam bilik hotel sahaja yang dibenarkan.

Beliau berkata OYO akan terus menerima tempahan dan daftar masuk hanya dari tetamu asing, kakitangan agensi kerajaan dan sesiapa yang bekerja dalam perkhidmatan penting semasa perintah kawalan pergerakan, dengan menyatakan bahawa ini adalah selaras dengan nasihat Majlis Keselamatan Negara dan Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan.

Arahan kawalan pergerakan untuk memperlahankan penyebaran Covid-19 pada mulanya ditetapkan mulai dari 18 Mac hingga 31 Mac, tetapi kini itu diperpanjangkan hingga 14 April 2020.

Sumber: The Malay Mail

Categories
Berita

COVID-19: KKM dah sekat kemasukan pelancong dari 6 negara ini!

Gelombang kedua COVID-19 ternyata semakin membimbangkan. Wabak ini telah mengancam kawasan yang lebih luas seperti sebuah negeri, negara, benua. Jika dibiarkan melarat, semakin banyak negara terjejas dan peningkatan angka kematian bakal dicatatkan.

Jika kita melihat kes penularan COVID-19 di Malaysia, kebanyakannya terjadi daripada kes kontak rapat. Maksudnya seseorang itu pernah berhubungan dengan jarak dekat kira-kira 1.8 meter dengan pesakit. Apa yang lebih membimbangkan ialah sesiapa pun boleh jadi ‘pembawa’ virus ini walaupun mereka tidak menunjukkan apa-apa simptom.

Setakat sis tulis artikel ini, top 5 negara yang boleh kita katakan kritikal dan mempunyai kes jangkita paling tinggi ialah China (81048), Itali (21157), Iran (12729), Korea Selatan (8086), dan Sepanyol (6391).

Baru-baru ini menerusi Twitter Kementerian Kesihatan Malaysia telah menyekat kemasukan pelancong dari Iran, Itali dan Republik Korea ke Malaysia.

Bukan itu sahaja, warganegara lain yang datang dari negara itu juga tidak dibenarkan masuk atau transit di pintu masuk antarabangsa.

Berikut adalah jumlah 6 negara yang telah disekat daripada memasuki pintu antarabangsa Malaysia.

  1. Denmark (Berkuatkuasa 14 Mac)
  2. Itali (Berkuatkuasa 13 Mac)
  3. Irab (Berkuatkuasa 13 Mac)
  4. Jepun (Wilayah Hokkaido)
  5. Republik Korea (Berkuatkuasa 13 Mac)
  6. China (Wilayah Zheijiang, Jingsu, Hubei)

Selain itu pikak KKM juga mengingatkan orang ramai supaya menangguhkan perjalanan jika tada apa-apa urusan yang tidak penting. So guys, kalau nak travel musim penyebaran wabak coronavirus ini, fikirlah masak-masak dulu tau.

Categories
Tips Travel

Seram! Hanya tengok boarding pass,rupanya orang boleh godam data kita

Kalau nak diikutkan, boarding pass ini hanyalah kertas tiket yang kita tak rasa penting langsung. Jadi, lepas naik sahaja kapal terbang. Mesti kita dah tak hairan nak letak mana boarding pass itu. Ramai yang campak saja dalam tong sampah atau tertinggal dekat meja makan.

Tapi, kalau korang nak tahu. Rupanya boarding pass ini bahaya tau kalau ia berada di tangan orang yang salah. Sebabnya, data dan maklumat kita ada dekat sana.

Mereka boleh sahaja guna data kita yang ada dekat pass itu untuk tujuan yang bukan-bukan. Hanya dari sekeping tiket boarding pass itu, mereka boleh dapat maklumat macam nombor telefon dan alamat rumah.

Apalagi, bolehlah diorang suka hati ubah tempat duduk, batalkan penerbangan. Ini kerana, korang boleh tukar PIN dan maklumat perjalanan dalam laman web yang hanya memerlukan nama dan barkod yang ada di boarding pass. Seram kan?

Benda yang paling merisaukan ialah diorang guna data korang untuk tujuan yang membabitkan jenayah antarabangsa. Apalagi, tak fasal-fasal korang kena panggil soal siasat dan dilarang naik pesawat langsung. Tak boleh nak pergi travel.

Jadi, cara terbaik ialah korang bakar sahaja boarding pass korang. Bukan itu sahaja, hentikan tabiat tanggap gambar boarding pass dekat laman sosial. Semua itu bahaya okes!

Cara lain yang korang boleh buat ialah macam sis, sis akan simpan boarding pass lekat atas board dalam bilik. Sis memang sentimental sikit orangnya. Tak kisahlah, asalkan data peribadi sis selamat. Hiks.

Sumber: abc123

Categories
Berita

Disneyland seluruh dunia tutup, tapi korang boleh refund tiket!

Bukan hanya syarikat penerbangan yang terjejas, banyak juga tempat-tempat pelancongan yang tutup gara-gara penyebaran wabak COVID-19.

Taman tema terkenal Disneyland nampaknya mengambil keputusan yang sama apabila menutup operasinya termasuklah Disney World di Florida dan Disneyland Resort di California.

Kalau korang nak tahu, Disneyland Park dan Disney California Adventure adalah taman tema yang dibuka di lokasi yang sama. Namun, masing-masing memiliki tiket masuk berbeza.

Disney World yang dekat Florida, besar gila dan memiliki enam taman tema yang berbeza pun tutup sehingga hujung bulan Mac. Kalau tidak, mereka bakal menerima 93 juta pengunjung!

Tapi resort dan hotel masih dibuka. Kawasan beli belah dan makan dekat Disney Spring masih beroperasi macam biasa.

Pihak Disney berkata, dia akan terus membayar gaji para pekerja mereka walaupun taman temanya ditutup. Refund tiket akan diberikan untuk tempahan hotel selama taman tema ini ditutup.

Terdahulu, Disneyland pernah ditutup dua kali sahaja sejak ia dibina pada tahun 1955. Penutupan pertama pada 1963 pasca-pembunuhan Presiden Kennedy. Kedua adalah setelah insiden 11 September 2001.

Bila banyak taman tema tutup, maksudnya penularan virus COVID-19 ini memang dah bahaya. Mungkin dah masanya kita lebihkan masa di dalam rumah bersama keluarga berbanding lepak di luar. Jaga diri semua!

Categories
Uncategorized

Panduan Lengkap Proses ‘Refund’ Tiket Penerbangan AirAsia Akibat Coronavirus (COVID-19)

Disebabkan oleh penularan novel coronavirus (Covid-19), beberapa negara yang merupakan destinasi penerbangan AirAsia telah mengenakan sekatan perjalanan terhadap tetamu sama ada berdasarkan kewarganegaraan, bandar tempat perlepasan asal, sejarah perjalanan, atau tujuan perjalanan.

Sebagai langkah pencegahan dari tersebarnya wabak , AirAsia juga membatalkan beberapa penerbangan yang berlepas dari dan ke Tanah Besar China terutamanya Wuhan. AirAsia turut menawarkan pilihan penggantian perkhidmatan untuk mana-mana tetamu yang mempunyai tempahan penerbangan ke Kawasan Pentadbiran Khas (SAR) Hong Kong dan Macau. 

Bagi tetamu yang rancangan perjalanan mereka terjejas disebabkan oleh sekatan atau pembatalan, di bawah adalah senarai kategori bayaran balik yang berkaitan dengan COVID-19 yang boleh anda hantar melalui AirAsia Virtual AllStar (AVA) di laman rasmi AirAsia.

  1. Penerbangan ke/dari China, Hong Kong dan Macao
  2. Pembatalan Sukarela Covid-19
  3. Warganegara yang disekat daripada membuat perjalanan
  4. Pembatalan Sukarela Domestik Jepun
  5. AirAsia Membatalkan Penerbangan Saya

Sila rujuk jadual di bawah untuk mengetahui kategori yang perlu anda pilih apabila memohon bayaran balik dan langkah-langkah untuk menghantar permohonan bayaran balik anda melalui AVA. 

Cara refund tiket flight AirAsia, Cara Batalkan tiket flight AirAsia

Menyemak status ‘refund’ anda

Anda juga boleh melihat status bayaran balik yang lebih terperinci dalam My Booking / Kes Saya yang boleh diakses dengan mendaftar masuk ke Akaun Ahli BIG anda.

Proses bayaran balik kebiasanya mengambil masa hingga 30 hari bekerja (tertakluk pada prosedur bank yang dipilih)

Ilustrasi di bawah menunjukkan bagaimana AirAsia memproses bayaran balik kes anda. 

Untuk sebarang maklumat lanjut dan info terkini tentang status bayaran balik tiket penerbangan AirAsia sila klik pautan ini.

Categories
Berita

Airbnb Membolehkan Tetamu Membatalkan Tempahan Penginapan Dan Dapat ‘Refund’ Penuh

Ekoran wabak COVID-19 yang semakin berleluasa di seluruh dunia, menerusi kenyataan dari Facebook page rasmi Airbnb, semua tempahan penginapan bermula pada tarikh check-in 14 Mac 2020 hingga 14 April 2020 layak menerima refund penuh jika anda berhasrat untuk membatalkannya.

Tetamu yang membatalkan tempahan akan menerima bayaran balik secara penuh, manakala tuan rumah boleh membatalkan tempahan tanpa caj atau kesan kepada status Superhost mereka.

Airbnb akan mengembalikan semua yuran perkhidmatannya untuk sebarang tempahan yang dibatalkan pada tarikh yang ditetapkan.

Sekiranya tarikh check-in telah melepasi tarikh yang ditetapkan, syarat ini tidak terpakai.

Untuk maklumat lanjut mengenai tempahan dan kemas kini bagi yang layak menerima ‘refund’ tersebut, sila klik pautan ini.