Panduan ETA Visa Pelancong ke Australia dari Malaysia

Visa to Australia for Malaysian, eta australia Malaysia, apply Australian visa online, Australia visa apply, eta visa, australia visa, apply for eta, australian visa malaysia
Visa Australia yang lulus dalam bentuk PDF, termasuk tarikh tamat & nombor kelulusan (grant number)

Australia merupakan sebuah negara yang terletak di Hemisfera Selatan dan merupakan benua yang terkecil di dunia. Ibu negara Australia ialah Canberra namun terdapat bandar – bandar utama lain yang jauh lebih popular berbanding Canberra iaitu Sydney, Melbourne, Perth, Brisbane & Gold Coast.

Adakah rakyat Malaysia memerlukan Visa untuk Melancong dan Bercuti di Australia? Jawapannya ialah Ya. Dan setiap orang perlu memiliki visa individu yang sama dengan nombor passport yang digunakan semasa melancong nanti.

Anda memerlukan visa untuk melancong ke Australia, atau sekadar transit atau menaiki cruise yang melalui perairan Australia (tanpa niat untuk singgah di Australia). Visa ini diwajibkan kepada semua warga asing kecuali warga Australia sendiri dan juga warga New Zealand.

Visa to Australia for Malaysian, eta australia Malaysia, apply Australian visa online, Australia visa apply
Visa Australia yang lulus dalam bentuk PDF, termasuk tarikh tamat & nombor kelulusan (grant number)

Kebanyakkan visa untuk ke negara asing kebiasanya perlu dipohon di kedutaan negara tersebut. Ianya berlainan untuk Visa Lawatan ke Australia ini. Terdapat kelonggaran yang diberikan untuk Visa ke Australia ini bagi warga Malaysia, Brunei, Singapore, Hong Kong, Japan & Korea. Warga negara – negara ini hanya perlu memohon visa yang dikenali sebagai ETA (Electronic Travel Authority) yang boleh dipohon melalui ‘ticketing system’ di mana – mana agensi pelancongan yang berdaftar yang mempunyai sistem tersebut.

Travel agency di yang menyediakan perkhidmatan memohon visa ETA ke Australia ini akan mengenai caj visa dan caj servis di antara RM20 – RM50 untuk setiap passport. Anda juga boleh memohon secara terus di laman web Kedutaan Australia pada harga 20AUD (RM60) dan mengambil masa 24jam – 72 jam untuk siap dan dihantar ke email. Kenapa bayar lebih jika anda boleh mendapatkan Visa ke Australia pada harga yang serendah RM20 sahaja?

VisaKangaroo adalah antara syarikat yang menyediakan perkhidmatan Australia ETA Visa ini untuk pemegang passport Malaysia, Brunei & Singapore yang layak. Caj visa & caj servis yang ditawarkan hanya RM20 sahaja dan terdapat lebih 100 visa yang dikeluarkan oleh VisaKangaroo setiap hari.

Check Visa Status Malaysia, Australia Holiday Visa, Tourist Visa Australia, Australia Visitor Visa, ETA Malaysia Australia, australia visa malaysia, australia eta, australia eta malaysia, australia eta visa malaysia
VisaKangaroo mempunyai 4 orang staf yang bertugas secara syif di pejabat kecil kami & semua urusan dibuat melalui WhatsApp

Lebih menarik, VisaKangaroo menyediakan perkhidmatan ini melalui WhatsApp dan semua persoalan anda dijawab secara langsung melalui WhatsApp. Ini bermakna, anda tidak perlu ke embassy, mengisi borang atau pun menghantar email. Semua perbualan dan pertanyaan anda di WhatsApp dibalas secara langsung oleh pegawai yang bertugas.

Untuk memohon visa ini anda sekadar perlu menghantar semua details di dalam muka hadapan passport anda. Paling senang, snap gambar dengan jelas & tanpa bergegar.

Ciri – ciri Visa Australia untuk passport Malaysia

  • Visa sah untuk 1 tahun
  • Visa boleh digunakan berulang kali selagi dalam tempoh sah
  • Visa ini membolehkan anda tinggal maksimum 3 bulan dari tarikh masuk
  • Visa ini dalam bentuk PDF yang mudah dicetak & diselitkan bersama passport

Cara memohon Visa ETA ke Australia adalah sangat mudah

  • Mulakan WhatsApp dengan menekan http://visakangaroo.wasap.my
  • Hantar passport & buat bayaran menggunakan kad kredit, kad debit, online banking atau cash deposit machine (CDM)
  • Tunggu visa Australia siap dalam bentuk PDF dalam masa kurang 6 jam

Polisi pelanggan permohonan Visa Australia dari Malaysia di VisaKangaroo ini memastikan visa anda diberi maklum balas kelulusan kurang dari 6 jam dan kebanyakkan visa sebenarnya siap dan dihantar kepada anda dalam tempoh kurang dari 2 jam.

Untuk visa yang telah lulus, satu Salinan PDF akan diberikan kepada anda melalui WhatsApp. Terdapat satu grant number (nombor grant / nombor kelulusan) di dalam PDF ini dan anda boleh memeriksa status visa Australia ini di website Vevo Australia. Australia visa verification ini adalah percuma dan anda memerlukan passport & grant number sahaja.

Jika anda sudah memiliki visa ETA ini di dalam passport yang sama, system akan bertanya jika anda ingin override ETA Australia Visa anda, ini bermakna, tempoh sah laku akan bertambah. Sebagai contoh, tarikh hari ini ialah 20 Jan 2020, dan anda sudah mempunyai visa yang akan tamat pada 05 April 2020, ada boleh memohon visa dan visa baru akan override visa lama dan visa baru anda akan tamat pada 20 Jan 2021.

australia visa malaysia, australia visa apply, australia eta apply, australia eta visa, australia visa cost malaysia, application for australian tourist visa, eta australia, australian eta visa online
Visa Australia yang lulus dalam bentuk gambar dari screen computer / phone

Visa ini membolehkan anda ke Australia untuk mencari peluang perniagaan, pekerjaan atau pembelajaran (further study in Australia). Anda boleh mencari peluang namun tidak boleh bekerja secara bergaji, atau tinggal lebih masa. Untuk visa pekerja di Australia, anda sepatutnya memohon visa pekerja dengan mendapatkan surat jemputan kerja (invitation letter) dan pengesahan tempat tinggal di sana. Jika anda bekerja secara haram menggunakan Visa Pelancongan ataupun Visa Lawatan ETA ini, anda akan menghadapi kesukaran semasa keluar nanti dan kemungkinan akan dibanned selama 3-5 tahun dari memasuki Australia pada masa hadapan.

Beli tiket flight / penerbangan dahulu atau buat visa dahulu? Ramai bertanyakan soalan ini. Paling selamat ialah buat visa dahulu kerana kos visa hanya RM20 dan boleh siap dalam masa 2-6 jam berbanding kos tiket penerbangan di antara RM800 – RM2400 seorang. Lebih baik visa siap dahulu dan anda boleh merancang percutian ke Australia anda dalam masa setahun ke hadapan sepanjang tempoh sah visa anda.

Visa ke Australia untuk pemegang passport Malaysia ini boleh dipohon 24/7 dari VisaKangaroo di WhatsApp 0108056500 .

Bagaimana jika permohonan saya tidak lulus ? Ramai juga sebenarnya rakyat Malaysia terutama lelaki yang berumur 20-35 tahun yang tidak lulus ETA Visa Australia ini. Ayat yang diberikan ialah ETA Visa Cannot Be Granted As More Information Required. Secara jelasnya, visa anda bukanlah direject sepenuhnya, namun anda perlu menghantar Travel Information anda kepada mereka. Jika anda sudah mempunyai jadual travel yang lengkap, dan melancong secara berkumpulan bersama keluarga / kumpulan, tiada masalah untuk visa lulus. Pendek kata, mereka ingin tahu anda melancong dengan siapa, ke mana jadual harian anda setiap hari, bila anda melancong, dan berapa ramai dalam group anda. Jika anda tiada tiket balik atau travel seorang, kemungkinan visa anda tidak diluluskan adalah sangat besar.

australia eta visa, australia visa cost malaysia, application for australian tourist visa, eta australia, australian eta visa online, australia eta visa application
Visa Australia yang tidak lulus dalam bentuk gambar dari screen computer / phone. Salinan ini akan diberikan untuk proses rayuan

VisaKangaroo akan membantu anda memberikan panduan rayuan jika visa anda tidak lulus. Rayuan perlu dibuat sendiri kerana terdapat beberapa perkara P&C termasuk slip gaji, bank statement dan juga lain – lain.

Bagi memohon visa ETA Tourist to Australia atau sebarang pertanyaan atau rayuan Visa ke Australia, boleh hubungi VisaKangaroo melalui WhatsApp, facebook ataupun Instagram. Boleh baca reviews mereka sebagai trusted agent to apply visa to Australia.

WhatsApp: http://visakangaroo.wasap.my | 0108056500 (whatsapp only)

Facebook: http://www.facebook.com/visakangarooexpress/reviews

Instagram: http://www.instagram.com/visakangaroo

Tips Travel

Pengalaman Menaiki Kapal Persiaran SuperStar Germini Selama 4 Hari 3 Malam Dengan Bajet RM1300 Seorang

Nota Editor: Perkongsian dari saudari Fatihah Kamarudin dalam sebuah grup kembara di Facebook. Jom baca perkongsian menarik tentang pengalaman beliau berlayar dengan Star Cruise Germini selama 4 hari 3 malam.

Hai, first time nak post dalam group ni plus I’m not a good writer LOL. So last April 2019 ada naik cruise. Daripada jadi silent reader, nak juga lah cuba kongsi sikit pengalaman naik cruise dekat sini. Simple je.

Star Cruise Gemini Trip 4D3N : Port Klang – Phuket – Langkawi – Port Klang

RM1,300 seorangPandai cari semasa promosi, boleh dapat pakej yang lebih murah. Boleh beli melalui agensi pelancongan, wakil jualan atau laman rasmi StarCruise.

PAKEJ TERMASUK

1. Bilik porthole sea view. Nak bilik yang ada balcony, tingkap besar-besar ambil lah pakej yang lagi mahal okay. Bezanya harga pakej sebab bilik je. Yang lain semua sama. Ini antara jenis bilik yang ada di dalam SuperStar Germini.

Jenis-jenis bilik yang ada di dalam SuperStar Germini.

2. Semua utilities, shows (puppet show, talent show, circus), wayang, activities, semua boleh join. In fact kalau join sometime boleh dapat hadiah duit, discount spa dan sebagainya.

3. Makan 5 kali sehari (part paling best 😬) Boleh pilih 3 restoran (jumlah 5 restoran boleh pilih tapi 3 sahaja yang pork free and Genting Group Cruise disahkan halal ) mana nak masuk every meal time.

  • Mariner restaurant buffet asian foodSiapa perut melayu digalakkan masuk sini
  • Bella vista western foodYang ni bukan buffet. So bila pergi dia bagi meja tunggu la makanan sampai. Dari appetiser to dessert
  • Ocean restaurant western and grill Yang ni best bila malam. Makan outdoor sambil ditiup lembut angin laut.

Ada banyak lain-lain restaurant cuma yang lain-lain tu bayar sendiri.

Phuket pit stop

Kapal berhenti 8 jam di Phuket. Boleh turun jalan-jalan. Kapal ke jeti Phuket akan naik feri, yang ni free je. Tapi kena ambil masa pukul berapa turun dekat reception. Kalau nak ambil tour guide dari kapal ada caj tambahan sebanyak 1300 Baht seorang.

Tapi bagi yang nak jimat, tak payah pun ambil pakej, boleh naik tuktuk sahaja. Tak pun kalau nak ada tour guide juga, ambil waktu turun dari kapal. Ramai yang sediakan khidmat tour guide dengan harga yang murah.

Langkawi pit stop

Kapal berhenti selama 5 jam. Nak ambil tour guide dalam kapal pun ada tapi macam biasa harganya lebih mahal. Teksi dekat bawah RM100. Kalau setakat nak pergi beli coklat sahaja, lebih baik naik Grab.

Untuk setiap pit stop tak nak turun pun tak apa. Duduk sahaja dalam kapal. Sebab dalam kapal memang akan ada pelbagai aktiviti.

Dalam kapal tak guna duit, kapal akan bagi access card. Satu access card digunakan untuk pintu bilik, untuk masuk restoran, untuk beli belah atas kapal. Jadi hari terakhir, kena pergi reception untuk selesaikan bil sebelum check out dari kapal. Access card dikirakan sebagai passport atas kapal.

Dalam kapal ada Wifi tapi kena bayar. Jadi terpulanglah nak beli atau tidak. Kalau ikutkan kepada bajet yang jimat, tak perlulah ambil. Sebab pertama, mesti akan sibuk dengan telefon sahaja sampaikan tak dapat nak menghayati keindahan ciptaan Tuhan.

Kedua, sampai sahaja di Phuket korang pergi jela restoran berdekatan dan minta password wifi mereka. Ketiga, dah sampai Langkawi, bermakna dah ada sambungan internet semula. Jadi sangat rugi ambil wifi dalam kapal.

Mana nak cari pakej?

Korang boleh pergi website Star Cruise sendiri, Matta Fair (tapi ramai kata ambil dekat Matta Fair mahal) atau melalui ejen.

Naik kapal bukan mcm pergi bercuti naik kapal terbang. Cruise sangat berbeza dengan naik kapal terbang. So i suggest for you guys untuk naik sekali seumur hidup. Kalau lagi mampu, naiklah kapal yang lagi mahal okay, lepas tu ceritalah pula pengalaman korang.

From my own opinion and experience, naik kapal seronok sebab boleh relax dan tenang je. Tak rasa nak kena terkejar sana sini. Lagi-lagi bila takde phone connection, lagi tenang. Tak serabut.

Nota tambahan: For those yang mabuk laut like me, bawak lah ubat-ubatan ye. Terasa goyang bila kapal nak jalan 

Ini antara kemudahan lain yang ada dalam kapal persiaran SuperStar Germini yang boleh digunakan sepanjang pelayaran. Sumber diambil di laman rasmi StarCruise.

Kredit: Fatihah Kamarudin

Tips Travel

Catatan Pengembaraan Solo ke Eropah Tengah & Balkan

Artikel ini telah dikongsikan oleh saudari Hadijah Zain yang telah mengembara secara solo ke sana selama 19 hari bermula 8 November hingga 26 November 2019 yang lalu.

13 NEGARA (GERMANY, REPUBLIC CZECH, AUSTRIA, SLOVAKIA, HUNGARY, CROATIA, BOSNIA, MONTENEGRO, ALBANIA, KOSOVO, MOCEDONIA, BULGARIA DAN GREECE) DENGAN KOS KURANG DARI RM5000 (termasuk makan dan perbelanjaaan lain)

Syukur alhamdulillah saya telah berjaya mancapai impian saya menjejakkan kaki ke Negara Balkan Dan Central Europe secara solo selama 19 hari. Bagi memanfaatkan cuti yang ada saya telah membuat keputusan untuk pergi ke 13 Negara.

Mungkin ada yang berpendapat ianya memenatkan dan terlalu singkat, saya hormati pendapat tersebut. Namun bagi saya setiap orang punya alasan dan keinginaan mereka sendiri. Ini adalah pengalaman pertama saya ke Europe, saya bersyukur sepanjang trip saya tidak berdepan dengan masalah komunikasi atau insiden yang buruk, semuanya lancar dan dipermudahkan .

Kos perbelanjaaan lengkap dan itinerary seperti dibawah, mudahan memberi inspirasi dan marfaat kepada semua.

PENGANGKUTAN ANTARABANGSA

  • Singapore-Berlin – 209SGD/RM627 (Flyscoots Airlines)
  • Berlin-Prague – 15€/RM69 (Bus Regiojet)
  • Prague-Salzburg – 17€/RM77 (Bus Regio jet)
  • Salzburg-Bratislava – 26€/RM120 (Flix bus)
  • Bratislava-Budapest – 8€/RM37 (OmioBus)
  • Budapest-Zagreb – 17€/RM78 (Flixbus)
  • Zagreb-Sarajevo – 24€ /RM110 (Croatiabus)
  • Sarajevo-Mostar – 5€/RM 24 (Croatiabus)
  • Mostar-Dubrovnik – 15€/RM70 (Croatia bus)
  • Dubrovnik-Kotor – 20€/RM92 (globtourbus)
  • Kotor-Shkoder – 15€/RM69(OldTown travel bus
  • Prizren-Skopje – 10€/RM47(Vector bus)
  • Skopje-Sofia – 118HRK/RM75(Mekenojica)
  • Sofia – Athen – 28.40€ /RM130 (Aegean Airline)
  • Athen-Singapore- 188€/RM865 (Flyscoots Airlines)

JUMLAH : RM 2490

Nota :

Kesemua tiket bas saya telah beli awal secara online melalui website Getbybus dan Flixbus kecuali tiket bas Prizren ke skopje saya beli di kaunter kerana tiket hanya boleh dibeli di kaunter.

Sila kenal pasti stesen bas anda, saya dapati Prague, Salzburg dan Shkoder tidak mempunyai bangunan stesen bas, ianya hanya di tepi jalan dan dilot parking.

PENGANGKUTAN DALAM BANDAR

  • Berlin – Day pass – 7€/RM32
  • Prague – Day pass – 4€/RM18
  • Salzburg – Single ticket x 2 trip – 4€ /RM18
  • Hallstatt – Bus Salzburg to Bad iscl 22€ (pergi balik) \ kereta api Bad iscl ke Hallstatt 10€ (pergi balik) \ Ferri ke hallstatt Village – 6€ (pergi balik) Jumlah RM 175
  • Bratislava – Single ticket X 2 trip – 3€/RM14
  • Budapest – Day pass 660huf \ tiket bas ke Buda Castle – 450huf / RM15
  • Zagreb – Daypass 30kuna \ tiket bas ke Plavice Lake – 127kuna Jumlah RM98
  • Sarajevo – (Stesen bas-Basalica-Stesen bas) – 320KM/RM8
  • Mostar – Walk
  • Dubrovnik – (Stesen bas-Old Town-Stesen bas) – 22kuna /RM14
  • Kotor – Tiket bas (Kotor-Perast-Kotor) – 4€/RM19
  • Shkoder- Hotel – Jeti – Tiket feri (Komani Lake) – 10€/RM46
  • Prizren – 30€ taxi from Fierza to Gjakova \ 2.5€ bus Gjakova to Prizren – RM150
  • Skopje – Walk
  • Sofia – Metro from bus station – Hostel-Airport – 3.20BGN /RM7.20
  • Athen – metro Airport-Hostel 10€ \ Day pass 4.20€ \ Bus To Airport 6€ Jumlah 20.20€/RM93 (Tiket Metro ke Athen) Airport 10€ sehala. Jika ingin mengurangkan kos, boleh menaiki BUS NOX95 dengan tambang 6€
  • Airport bus stop bertempat di Syghma Center (Berhadapan dgn Euro Bank) bus setiap 15 minit, tempoh perjalanan ke Airport 1jam, bergantung kepada trafik.) JUMLAH : RM706.20

Nota :

Pastikan tiket Di Simpan dengan baik, pemeriksaan secara Rambang akan Di lakukan oleh pihak penguakuasa, Di Budapest sy terpaksa bayar saman sebanyak 25€ kerana tidak mempunyai pass semasa pemeriksaan dijalankan (Tiket hilang)

PENGINAPAN

  • Prague – Little Quaters Hostel (2night) 26€/RM12
  • Salzburg-A&o Salzburg Hautpbahnhof (1 night) 16€/RM74
  • Budapest – Flow Hostel (2night) 23€/RM106
  • Zagreb-Main Square Hostel – (1night) 14€/RM65
  • Mostar – Hostel Mirror -(2night) 20€/RM92
  • Kotor – Hostel Pupa (2night) 20€/RM92
  • Shkoder – Hotel Floga (1night) 15€/RM69
  • Prizren – M99 Hostel(1night) 10€/RM46
  • Skopje – Skopje Hostel (1night) 10€/RM46
  • Sofia – Ivory Tower Hostel (1night) 22BGN/RM46
  • Athen – Bed Station Hostel (2night) 32€ /RM147 JUMLAH : RM905

Nota :

Kategori penginapan yang saya pilih adalah berhampiran dengan stesen metro, stesen bas, berhampiran dengan tempat tarikan dan mempunyai dapur untuk memasak.

TEMPAT PENYIMPANAN BAG

  • Berlin – Stesen bas (24jam) 4€ /RM18
  • Salzburg – Hostel (12jam) 4€ /RM18
  • Bratislava – Stesen bas – PERCUMA
  • Sarajevo – Stesen bas (5jam) 6KM/RM14
  • Dubrovnik-stesen bas ( 5jam) 20Kuna/RM13 JUMLAH : RM63

BAYARAN TIKET MASUK

  • Budapest – BUDA CASTLE(Fanicular) – 2000huf/RM28 (Boleh juga menaiki Bus No16, bas tersebut akan terus ke buda Castle, Jika sudah mempunyai day pass, tiada bayaran tambahan diperlukan)
  • Zagreb – PLAVICE LAKE – 60kuna /RM37
  • Mostar – Tour pakej (Poceltj, Karavice Water fall, Blagaj) 30€/RM140
  • Kotor – KOTOR FORTRESS – 8€ (tapi saya bertuah dapat naik ke fortress secara percuma kerana pada musim sejuk kaunter tiket ditutup)
  • Athen – ACROPOLIS – 10€ /RM46 (ini adalah harga pormosi pada musim sejuk, harga biasa adalah 20€) JUMLAH:RM251

LAIN-LAIN

  • Zagreb – 10Kuna/RM6 (Bayaran penyimpanan bag di dalam bas )
  • Sarajevo – 2km(bayaran platrom) 1€ caj penyimpanan bag didalam bas)/RM9
  • Mostar – 1€/RM4.6 (caj penyimpanan bag didalam bas)
  • Kotor – 4€ /RM18 (caj platform dan penyimpanan bag didalam bas)
  • Skopje – 50 Denar/RM4 (Caj platform) JUMLAH :RM42

JUMLAH KOS KESELURUHAN : RM 4457.20 +- (kos tersebut tidak termasuk kos perbelajaaan yang lain seperti makan, bagasi dan shopping)

INFO

  • Anggaran kos makanan disetiap negara adalah 10€ ke atas
  • harga fridge magnet 1€-5€ di Bosnia\boleh beli fridge magnet di Blagaj dengan harga 0.50€ berbanding 1€ di oldTown
  • negara yang tidak terima EURO (perlu tukar wang)
  • Bosnia, Croatia, Hungary, Mecedonia selain dari ini boleh mengunakan wang EURO
  • antara tempat yang tidak mempunyai stesen bas khas, Prague, Salzburg dan Skhoder (sila kenal pasti lokasi stesen bas anda), semasa saya di Salzburg saya ambil bus malam ke Bratislava kawasan menunggu bus sangat sunyi dan agak menakutkan.

Memandangkan saya travel solo, gambar saya ambil menggunakan tripot beserta shutter remote, dan adakala sama meminta bantuan dari orang sekeliling. Saya tidak membeli simcard, hanya mengunakan free WiFi. Saya juga mengunakan Offline Maps, iaitu MapsMe.

ITINERARY & TEMPAT-TEMPAT YANG DITUJU

BERLIN
-Brandenburg Gate
-Reichtag
-Memorial murder of the Jews
PRAGUE
– Old Town Square
-Astronomc vbvnbm,nical clock.
-dancing house
-Prague Castle
SALZBURG
-Hallstatt
-Love Change Bridge
-Festung Hohensalzburg
-Mozardplatz
BRATISLAVA
-Morning Market
-Most SNP
-Old Town Hall
– Micheal Gate
-The Blue Church
-Man of Work
-Michael Gate
BUDAPEST
– Szechenyi Chain Bridge
-Buda Castle
-Fisherman’s Bustion
-St Stephen Basilica
-Hungarian Parliament Building
-Matthias Church
-Central Market Hall
ZAGREB
-PLavice Lake
– St Mark Church
-Ban Josib Jelacic Square
SARAJEVO
-Bascarsija
-Gazi Husrev -Beg Mosque
-Latin Bridge
-Sebilj in Sarajevo
MOSTAR
-Stari Most
-Plocitelj
-Kravice Waterfall
-Blagaj tekija
DUBROVNIK
-Old Town
-King of landing
KOTOR
-Perast
-Kotor fortress
SHKODER
-Ebu Beker mosque
-Komani Lake
PRIZREN
-Sinan Pasha Mosque
-Old Town
SKOPJE
-Macedonia Square
-Old Bazaar
SOFIA
-Alexander Nevsky Cathedral
-Sofia historic museum
-Banya Bashi Mosque
-Central Sofia Market Hall
-Russian Church
ATHENS
-Acropolis
-Flea Market

Acropolis Athen Greece

untuk mengelakkan dari gambar anda cacat dengan lautan manusia, waktu terbaik ke Acropolis adalah awal pagi atau pada jam 2 petang

(gambar diambil mengunakan tripod)

Alexander Nevsky Cathedral Sofia Bulgaria

datang awal pagi, waktu terbaik jam 9pagi atau petang

(gambar diambil mengunakan tripod)

Hallstatt Austria

Gambar diambil atas bantuan seorang pengunjung disitu. My target biasanya solo traveller, lepas minta dia ambilkan gambar saya, saya akan offer untuk ambil gambar dia pula. Low season tak ramai orang jadi boleh datang anytime.

Blagaj Tekija Bosnia

gambar diambil oleh pengunjung yang datang disitu

Plavice Lake Zagreb Croatia

(gambar diambil menggunakan tripod) Di Plavice Lake kebanyakkan masa akan bersendirian jarang jumpa orang lalu lalang.

waktu terbaik ke sini awal pagi dan keluar dari kawasan ini sebelum jam 4ptg kerana pukul4 suasana sudah gelap seperti jam 8malam waktu Malaysia.

Buda Castle Budapest Hungary

Gambar ini diambil atas bantuan pelancong dari Indonesia. Saya bertuah kerana kebetulan dia seorang yang suka ambil gambar, semua gambar saya di Budapest beliau yang ambilkan.

Kotor Fortness Kotor Montenegro

(gambar ini diambil oleh pengunjung yang berada disitu)

King of Landing Dubrovnik Croatia

(gambar diambil menggunakan tripod)

Komani Lake Shkoder Albania

(gambar ini diambil oleh pekerja feri)

Blue Church Bratislava, Slovakia

(gambar diambil menggunakan tripod)

Astronomical Clock Prague, Czech Republic

Gambar diambil oleh solo traveller dari Mexico, kalau nak dapat gambar yang cantik jangan malu minta bantuan orang dan silalah posing tanpa rasa bersalah.. 🤣

Brandenburg Gate Berlin, Germany

(gambar diambil oleh orang yang berada disit)

Semoga perkongsian ini memberi manfaat dan idea untuk anda travel ke Eropah Tengah & Balkan nanti. Terima kasih kepada saudari Hadijah Zain atas perkongsian ini!

Itinerary Tips Travel

Pasport Anda Rosak? Baca Panduan Ini

Pasport Malaysia Antarabangsa (PMA) merupakan dokumen perjalanan yang sah bagi membolehkan seseorang itu ke luar negara. Ianya adalah milik kerajaan Malaysia dan juga boleh ditarik pada bila-bila masa. Oleh yang demikian pasport sudah tentunya wajib dijaga dengan teliti.

Perkongsian oleh saudara Hamirul ini dapat memberi kita satu peringatan dan juga panduan mengenai apa yang harus dilakukan apabila pasport rosak.

Lepas tak kena conteng dgn anak? Adeh..esok nk fly ni..

Ciri-ciri pasport rosak:

  • Basah
  • Diconteng/Terconteng
  • Dikoyak/Terkoyak
  • Dibakar/Terbakar
  • Dimakan anai-anai/serangga
  • Gambar pudar/Luntur
  • Butiran dalam pasport dipinda

Langkah yang perlu dilakukan jika pasport rosak:

  • Buat surat permohonan segera
  • Fotostat Kad Pengenalan (2 salinan)
  • Fotostat muka depan Pasport (2 salinan)
  • Pergi ke Cawangan Imigresen terdekat
  • Bawa bersama bukti perjalanan sekiranya ada
  • Dapatkan surat perlepasan di Kedutaan Malaysia (jika di luar negara)

Tempoh siap pasport adalah lima ke tujuh hari bekerja, dan tertakluk ke atas budi bicara Pengarah Imigresen. Kalau Pengarah tiada, anda kena tunggu. Hal ini kerana Pengarah sahaja yang ada kuasa untuk luluskan. Saudara Hamirul hanya menyedari keadaan pasportnya sehari sebelum berangkat ke luar negara. Tindakan pantasnya membuatkan beliau berjaya mendapatkan pasport segera walaupun dikenakan kos sebanyak RM400 (RM200 denda + RM200 pasport).

INFO TAMBAHAN
  • Nombor pasport akan ditukarkan kepada nombor baharu.
  • Tempoh passport bermula dari tarikh permohonan 5 tahun
  • Untuk rosak/hilang kali kedua RM700 (RM500+RM200)
Kasihan si ayah, tak pasal² stuck di Imigresen

Beringat sebelum kena. Lepas baca artikel ni, simpanlah passport anda di tempat yang selamat dan tak mudah dicapai oleh kanak-kanak. Diharap perkongsian ini memberi manfaat kepada kita semua.

Tips Travel

10 Undang-Undang Pelik Korea Utara

Kalau sebut sahaja Korea Utara, satu-satunya sosok yang akan terlintas dalam fikiran semestinya Presiden negara tersebut iaitu Kim Jong Un.

Korea Utara terletak di bahagian utara Semenanjung Korea dan ibu negaranya ialah Pyongyang. Kehidupan di sana tidak mudah dilihat dan secara tak langsung menjadikan negara tersebut misteri dari dunia luar. Jom kami kongsikan 10 Undang-Undang Pelik Korea Utara.

  1. Gaya rambut

Terdapat hanya 28 jenis gaya rambut yang boleh dibuat dan dilarang mengikut gaya rambut Kim Jong Un. Bagi wanita yang sudah berkahwin, rambut mestilah paras leher dan yang belum berkahwin dibenarkan berambut panjang.

28 jenis gaya rambut yang dibenarkan di Korea Utara

2. Pyeongyang hanya untuk orang atasan

Rakyat biasa tidak boleh tinggal di Ibu Kota Pyongyang. Umpamanya jika anda orang Perak, Melaka dan sebagainya, anda tidak boleh berpindah ke Kuala Lumpur. Orang yang dibenarkan tinggal di Pyongyang hanyalah orang-orang atasan, khususnya yang berjawatan tinggi dalam negara.

3. Pilihanraya adalah wajib, namun calonnya cuma satu

Dikenali sebagai World’s Most Useless Election, semua rakyat di Korea Utara adalah diwajibkan untuk mengundi hanya seorang sahaja calon iaitu antara adik beradik Kim Jong Un. Tiada pilihan lain selain hanya keluarga itu. Kadar peratusan keluar mengundi yang dicatatkan pula adalah lebih kurang 99.97%. Bahaya kalau tidak keluar mengundi, boleh dikenakan tindakan dan dipenjara.

4. Negara Ateis

Korea Utara mengawal dengan ketat agama rakyatnya, dan kebanyakannya tidak mengamalkan apa-apa ajaran agama. Jikalau rakyatnya ada buku Bible ataupun buku agama lain, mereka boleh dihukum mati. Ada antara mereka yang menyifatkan pemimpin sebagai Tuhan sehinggakan ada juga yang percaya bahawa pemimpin mereka tidak pernah membuang air besar.

5. Undang-undang TV dikawal

Rakyat Korea Utara hanya dapat melihat siaran dari dalam negara sahaja dan tiada siaran luar dari negara lain. Apa yang dilihat hanya lah propaganda, dan kebanyakan berita cuma mengagungkan supreme leader iaitu Kim Jong Un. Pihak atasan sentiasa brainwash rakyatnya sehinggakan rakyat menganggap negara mereka adalah negara yang terhebat dan terkuat di dunia.

Namun begitu, semua ini tidak menghalang wakil Korea Utara untuk menyertai event di luar negara seperti acara sukan dan sebagainya. Tetapi setibanya pulang, mereka akan memberi berita kepada rakyat di TV bahawa mereka juara pingat emas sedangkan tidak memenangi pingat emas atau tidak menang langsung.

6. Dilarang membuat panggilan antarabangsa

Rakyat tidak dibenarkan untuk menghubungi sesiapa yang berada di luar negara. Jika ingkar, boleh dikenakan tindakan yang lebih kejam.

7. Keluarga anda akan dihukum jika seseorang dalam keluarga anda melakukan kesalahan jenayah

Salah satu cara kerajaan untuk mengawal rakyatnya dari membuat kesalahan jenayah adalah dengan menghukum ibu bapa jika anaknya melakukan kesalahan.

8. Tidak dibenarkan memandu

Rakyat biasa tidak dibenarkan memandu kereta. Disebabkan itulah jalan di Korea Utara jarang-jarang sekali mengalami kesesakan.

Anda hanya dibenarkan memandu di Korea utara jika anda askar, bekerja kerjaan ataupun memegang jawatan tinggi

9. Dilarang memberi pendapat

Pendapat adalah satu bentuk jenayah di Korea Utara. Rakyat tidak dibenarkan untuk memberi apa-apa pendapat tentang hal negara. Boleh dipenjara tau!

10. Dilarang Keluar Negara

Rakyat yang menjadi atlet untuk bertanding di negara lain dibolehkan untuk keluar negara. Jika tidak, lupakan sahaja impian untuk travel. Anda boleh lihat di Youtube betapa kosongnya lapangan terbang di Korea Utara. Mereka juga tidak menggalakkan pelancong datang dan jika ada, harus ditemani tour guide kerajaan.

Wah, pelik sungguh peraturan ya? Di dalam dunia yang semuanya hanya di hujung jari, cuba bayangkan hidup tanpa akses internet dan kalau ada, maklumat antarabangsa disekat?

Korea Utara juga dikenali sebagai salah satu negara nuklear yang ditakuti dunia, jadi tidak hairanlah rakyatnya ibarat lembu dicucuk hidung. Mereka rela menurut semua kemahuan daripada dilabel sebagai pengkhianat negara. Namun begitu, ada juga yang lari dari Korea Utara dan menceritakan kisah melalui penulisan buku untuk dijadikan inspirasi.

“I am most grateful for two things: that I was born in North Korea, and that I escaped from North Korea.”

Kredit : Youtube @marjans tv, Twitter @fadryyy_

Uncategorized

AirAsia Tawar Promosi 5 Juta Tempat Duduk Serendah RM12 Sehala

Syarikat penerbangan tambang murah AirAsia kini kembali menawarkan kempen promosi besar-besaran dengan tawaran lebih 5 juta tempat duduk ke serata destinasi.

Nikmati tambang promosi termasuk semua untuk ahli AirAsia BIG bermula dari serendah RM12* untuk penerbangan dari Kuala Lumpur ke Penang dan Johor Bahru, RM89* untuk penerbangan ke Lombok dan Nha Trang, RM139* ke Shantou dan Bhubaneswar, dan banyak lagi.

Terbang bersama AirAsia X dengan tambang serendah RM179* untuk penerbangan dari Kuala Lumpur ke Chongqing, RM279* ke Osaka dan lain-lain. Untuk nikmati lebih keselesaan dan pelbagai kelebihan lain, penumpang boleh memilih tempat duduk Premium Flatbed yang telah memenangi pelbagai anugerah dari Kuala Lumpur ke Jaipur dengan tambang RM699*, RM799* ke Jeju dan Taipei, RM899* ke Perth dan banyak lagi.

Bukan itu sahaja, tetamu boleh menikmati penerbangan percuma apabila mereka menempah pakej percutian penerbangan bersama hotel** di airasia.com. Tetamu yang ingin menempah hanya hotel atau aktiviti juga boleh memanfaatkan diskaun sehingga 50% untuk hotel terpilih dan sehingga 30% untuk pelbagai aktiviti bagi melengkapkan percutian mereka.

“Ini adalah masa terbaik untuk anda membuat tempahan bagi percutian seterusnya bersama AirAsia. Di samping 5 juta tambang promosi kami tawarkan, AirAsia juga akan mengecualikan semua yuran pemprosesan bagi tetamu yang memilih untuk membayar menggunakan BigClick*, transaksi pembayaran yang lebih mudah dan cepat.

Ketua Pegawai Komersial AirAsia Karen Chan

Tempahan boleh dibuat di airasia.com atau melalui aplikasi mudah alih AirAsia dari 17 Jun 2019 (0001h GMT +8) sehingga 19 Jun 2019 (2400 GMT +8) bagi tempoh perjalanan antara 1 November  2019 dan 8 September 2020.

Ahli AirAsia BIG, pengguna BigPay dan pemegang Kad Kredit AirAsia boleh menikmati akses keutamaan 24 jam dari 16 Jun 2019 (0001 GMT +8). Log masuk sebagai Ahli BIG untuk menikmati akses kepada tempat duduk pada harga terendah. Ahli AirAsia BIG juga boleh menebus tempat duduk promosi bermula dari serendah 500 Mata Ganjaran BIG di laman airasiabig.com dan aplikasi mudah alih AirAsia BIG.

Tetamu yang ingin membuat pertukaran pada tempahan mereka atau membuat pesanan tambahan seperti pra-tempah hidangan Santan dan Pilih Tempat Duduk boleh berbuat demikian pada halaman Tempahan Saya yang serba baharu dengan hanya 3 langkah mudah – Tekan, Pilih & Bayar!

Untuk aktiviti terkini dan promosi AirAsia, sila ikuti AirAsia di Twitter, Facebook dan Instagram

*Semua tambang termasuk cukai dan bayaran. Yuran pemprosesan sifar BigClick terpakai untuk tempahan dibuat antara 10-30 Jun 2019. Tertakluk kepada terma dan syarat di sini.

*Tempahan pakej Penerbangan+Hotel hendaklah dilakukan bersama untuk menikmati tempat duduk percuma. Tempat duduk percuma tersedia untuk perjalanan antara 1 November 2019 dan 30 April 2020. Semua harga pakej contoh tertera adalah untuk penginapan sepanjang tempoh dinyatakan. Semua cukai mesti dibayar pada masa pembelian kecuali dinyatakan sebaliknya. Bayaran tambahan akan dikenakan untuk bagasi yang didaftar masuk.

Uncategorized

14 Tips Yang Wajib Anda Tahu Sebelum Memburu Tiket Penerbangan Sempena Promosi AirAsia Free Seats!

Sempena promosi tiket penerbangan AirAsia Free Seats, kami nak kongsikan tips bagi memudahkan anda memburu tiket penerbangan yang akan berlangsung tak lama lagi!

  1. “Cakap free seats, tapi kena bayar juga. Tipu eh?” – Ya memang free. Kerusi free. Tapi airport tax, makanan dan bagasi daftar masuk anda masih kena bayar. Walau bagaimanapun, harganya tetap murah dan berbaloi-baloi kalau berjaya sambar.
  2. Ahli AirAsia BIG boleh merebut tiket promosi sehari lebih awal – Ini adalah kelebihan jika anda mendaftar sebagai ahli AirAsia BIG. Setiap kali promosi AirAsia Free Seats, AirAsia akan memberikan keutamaan kepada ahlinya dahulu untuk membeli tiket penerbangan sehari lebih awal daripada yang bukan ahli. Jika anda belum mendaftar, daftar sini.
  3. Top up kad BigPay seawal mungkin – Bayar guna kad BigPay untuk mengumpul lebih banyak nilai mata AirAsia BIG. Nilai mata terkumpul anda boleh tebus untuk membeli tiket penerbangan AirAsia secara percuma. Belum ada kad BigPay? – Ikut panduan ini untuk mendapatkan kad anda.
  4. Catat semua nama selengkapnya – Untuk tempahan tiket penerbangan AirAsia, hanya nama penuh dan tarikh lahir yang diperlukan. Tak perlu risau kalau belum ada passport. Paling lewat untuk membuat passport anda adalah dalam masa dua minggu sebelum tarikh penerbangan anda.
  5. Sediakan 3 pilihan tarikh dan destinasi – Tiket promosi AirAsia Free Seats adalah terhad, siapa cepat dia dapat. Jika tarikh yang anda mahukan tiada harga promosi, cari tarikh lain, atau mungkin destinasi yang anda mahu, tidak tersenarai dalam promosi tersebut, bermakna anda perlu cari alternatif destinasi lain. Lebih fleksibel, lebih bagus.
  6. Elakkan memburu tiket promosi pada waktu puncak – Waktu puncak kebiasaannya adalah pada pukul (8 pagi-10 pagi / 12 tengahari-2 petang / 8 malam-11 malam) – Kebarangkalian untuk anda masuk ke dalam ‘Waiting Room‘ adalah tinggi pada waktu ini kerana trafik yang masuk terlalu banyak. Sebaiknya, buru tiket anda di waktu lengang, 1pagi – 6 pagi contohnya.
  7. Gunakan platform yang berlainan – Ada dua cara untuk memburu tiket promo AirAsia, iaitu menggunakan desktop website, dan kalau anda tidak berjaya masuk, gunakan aplikasi AirAsia untuk carian yang lebih pantas.
  8. Semak musim atau cuaca sebelum membeli – Kebanyakan promosi yang dipaparkan adalah pada musim off seasons, musim hujan, ribut, sejuk, panas. Tapi kalau anda bernasib baik dan jumpa tarikh anda mahukan, terus sambar tiket promo itu!
  9. Incognito Mode / Private BrowsingPernah tak bila dah jumpa tiket murah, kemudian bila cari kembali tarikh yang sama, harganya sudah naik? Bagi mengelakkan perkara ini terjadi, sila gunakan Incognito Mode’ / Private Browsing bila anda melayari laman sesawang AirAsia menggunakan desktop browser.
  10. Elakkan memilih tarikh pada musim puncak – Peluang untuk anda mendapatkan tiket murah terutamanya musim cuti sekolah dan cuti umum seperti Hari Raya adalah tipis.
  11. Tiada harga promosi untuk bayi – Bayi (infant) di bawah umur 2 tahun pada tarikh penerbangan, biasanya tidak ada harga promo. Kalau bayi belum lahir, usah risau, jangan beli tiket infant dahulu, boleh add-on kemudian kerana harganya tidak berubah.
  12. Nama pada tiket mesti sama dengan nama pada passport – Anda dinasihatkan untuk memasukkan nama seperti apa yang tertera di passport bagi mengelakkan sebarang masalah di airport negara asing kemudian hari termasuklah Bin, Binti anda!
  13. Tempahan secara berkumpulan susah nak dapat harga promosi – Tiket promosi adalah terhad. Rombongan Cik Kiah tidak digalakkan. Selalunya tiket promosi adalah terhad kepada 1-7 tiket untuk tarikh tertentu. Agak susah untuk dapatkan harga promosi untuk jumlah penumpang yang ramai. 1-4 orang adalah ideal.
  14. VISA – Sebelum anda berhasrat untuk menyambar tiket promosi ke Australia, anda dinasihatkan untuk buat visa pelawat terlebih dahulu. Proses membuat ETA Visa Australia sangat mudah serendah RM20 sahaja. Boleh hubungi mana-mana ejen bertauliah, mereka akan bantu untuk dapatkan visa. Visa siap dalam masa 24jam-48jam.

Kami ucapkan selamat memburu tiket penerbangan ke destinasi impian anda. Semoga tips ini berguna untuk pemburuan anda. Ganbatte!

Uncategorized