Jangan buat sesuka hati, ketahui undang-undang ini kalau bercuti di Maldives

Mana-mana negara yang kita pergi, penting untuk kita ketahui apakah budaya dan peraturan yang dikenakan di negara itu. Mungkin beberapa perkara terlihat biasa di negara kita namun ia sememangnya perkara yang dilarang di negara tertentu.

Pulau Maldives terkenal dengan keindahannya dan selalu menjadi tumpuan pelancong untuk menikmati keindahan lautan. Sebab itulah ramai selebriti dan orang awam yang memilih pulau ini untuk destinasi meraikan ulangtahun perkahwinan dan bulan madu.

Namun, tak ramai yang tahu ia sebenarnya memiliki penduduk yang majoritinya muslim. Maka, ada perkara yang sangat dijaga terutamanya cara berpakaian. Jika korang melangggar beberapa peraturan yang ditetapkan, korang mungkin berdepan dengan tindakan undang-undang dan disiasat polis.

Kalau korang nak tahu, Pulau Maldives sebenarnya telah membataskan pergerakan pelancong untuk berada di sekitar pulau yang sememangnya terpisah dengan pulau utama masyarakat di situ yang dihuni majoroti muslim.

Tapi belakangan ini, ramai pula pelancong yang masuk ke pulau yang dihuni penduduk muslim ini tanpa mematuhi peraturan yang ditetapkan. Jom tengok apakah pantang-larang kalau nak ke pulau Maldives ini.

Jaga batas pergaulan dan jangan menunjukkan ‘aksi kemesraan’ yang keterlaluan dengan pasangan.

Kalau nak pakai bikini, hanya terhad di resort dan kapal persiaran.

Pesawat dan kapal mungkin akan lambat sampai ke pulau jika cuaca buruk.

Jangan pegang terumbu karang ketika menyelam

Dadah, alkohol, daging babi, anjing adalah barang yang dilarang untuk di bawa ke pulau Maldives

Jaga sopan santun terutama kalau korang pergi bercuti semasa hari besar Islam macam bulan Ramadan atau Lebaran

Kalau korang menjaga pantang larang ini, nampaknya tak ada yang perlu dirisaukan. Korang boleh menikmati keindahan pulau Maldives dengan air lautan yang jernih. Jangan lupa tengok matahari terbenam tau. Memang cantik!

Berita

Dengan Bajet RM2000, Gadis Ini Kongsi Itineri Jelajah Jepun Selama 9 Hari

TOTAL “HANGUS” OSAKA, NARA, KYOTO, KOBE & USJ BAWAH RM2K SELAMA 9 HARI ‼️

*Ini adalah ground budget sahaja, TIDAK TERMASUK flight ticket dari Malaysia.

Assalamualaikum & hello. It’s time to explore Osaka, Kobe, Nara & Kyoto! This is the ultimate itinerary to cover Osaka’s and most popular places in just 9 days, so let’s get started!

Hasil research baca drpd group Road To Japan & buku RTJ Abg jack alhamdulilllah survived for 9 days in Osaka without any tour guide! Selamat membaca!

FULL ITINERARY

DAY 1 (2 DEC 2019)

SDK ▶️ KUL
KUL ▶️ HANOI
(transit)
HANOI ▶️ KANSAI (esoknya baru sampai)

Habis masa sehari perjalanan utk smpai ke destinasi

DAY 2 (3 DEC 2019)

Sampai sahaja Kansai Airport, terus bersihkan diri dekat airport dan siap2 pakai baju yang sesuai untuk winter. Then keluar terus naik train ke Shin Imamiya, then drop luggage dekat Daikoku Locker, uncle jaga locker ni mmg baik! Dekat sana harga dia ikut size luggage around ¥300-¥800 yang pasti murah! Oleh sebab sampai dalam pukul 8am, kena check in homestay dalam pukul 3pm. So daripada buang masa menunggu, baik simpan barang dekat locker then boleh terus explore.

Di Jepun orangnya sangat peramah, sampai je sana jumpa orang Jepun memang sangat kuat membantu, nampak je muka kita macam sesat2 sikit ada je orang tolong tunjuk jalan.

📍 First day, jalan2 Osaka guna Osaka Amazing Pass (OAP) pergi lawat Kaiyukan Aquarium (World Largest Aquarium) Dapat tengok penguin yang real. Dekat sana ada show macam2. Kalau bawa budak tempat ni memang sesuai sangat confirm dorang excited!

📍 Lepas dari sana terus pergi naik Santa Maria Cruise. Yang bestnya cruise tu FREEEE guna OAP dia bawa round sekitar tu. Sedar tak sedar gelap dah. Terus pergi Homestay check in dan rehat puas2. So first day balik homestay awal sikit kumpul energy for next days.

DAY 3 OSAKA (4 DEC 2019)

📍 Osaka Museum Housing & Living (yang ni pun pakai OAP. Tempat ni macam suasana ala2 perkampungan Jepun. Bolelah sewa kimono murah around ¥500 = RM20. (murah berbanding tempat2 lain)

📍 Tenjimbashisuji Shopping Street – sekitar Museum tersebut

📍 Osaka Tennoji Zoo (yang ni pun FREE guna OAP) Dekat sini pun ada penguin dan macam2 lagi. Yang ni lagi best sebab penguin dia kita boleh tengok dekat sikit, bukan dalam kaca)

📍 Ebisu Tower Ferris Wheel – Kalau jenis gayat jangan naik sebab tinggi jugak. Tapi view atas tu cantik sekali! Nampak semua!

📍 Pirates of Osaka Cruise (yang ni pun dapat naik guna OAP) benda boleh percuma kenapa nak bayar😁 (dia bawa jalan2 atas air di tengah2 bandar Dotonbori) Duduk atas cruise tu boleh la feeling2 sambil dengar lagu2 dia pasang.

KELEBIHAN OSAKA AMAZING PASS (OAP)
– Sebab OAP tu valid untuk 2 hari sahaja, so memang kitorang guna semaksimum yang boleh untuk fokus round Osaka je dulu. Untuk 2 hari boleh pergi ke mana2 sahaja guna Osaka Subway sebab semua FREE termasuk entrance ticket sesetengah tempat. JIMAT!

DAY 4 (5 DEC 2019)

Universal Studio Japan/USJ

Kalau nak ke USJ memang kena datang awal! Sebab risau sehari tak cukup. Besar sangat tak sempat rasa semua.

Tiket beli siap2 dekat Klook, so sampai2 terus scan ticket guna QR code dalam phone. Beg memang akan dicek. Makanan, monopod, tripod memang tak lepas. Dekat dalam tu ada je tempat makan Halal cuma pricey sikit la. Saya nasihatkan pegi USJ better pergi weekdays, tak crowded sangat.

📍 Jejak je dalam tu terus pergi Diagon Alley & Hogwarts, kalau jenis gila Harry Potter wajib masuk sini. Tak gila pun wajib masuk sebab best sangat2.

📍 Another top and attraction in USJ is (The Flying Dinosaur and Hollywood Dream – The Ride) yang ini antara roller coaster yang paling extreme! kalau jenis gayat baik jangan cuba2 untuk naik sebab ada jugak lelaki menangis time naik tu. Sampai berjam2 orang sanggup beratur untuk naik. Tips kalau nak cepat sampai better naik single rider tak perlu beratur panjang2.

📍 Lain2 boleh try main Jurassic Park – The Ride, JAWS, Space Fantasy dan banyak lagi tak sempat try semua!

DAY 5 KYOTO (6 DEC 2019)

📍 Kyoto Tower
📍 Tenryu Ji Temple
📍 Arashiyama Bamboo Forest Kyoto

Area ni best sebab suasana dia mcm bandar2 kampung, aman je tempat ni. Sesuai bagi yang suka nature! Daun2 pun dah start merah2 cantik sangat ambik gambar kat sini.

Kalau sampai sana wajib try Matcha Soft Ice cream! Harga around ¥250 – ¥300 = MYR11. Antara ice cream yang murah dan sedap sangat saya jumpa.

DAY 6 NARA & KYOTO (7 DEC 2019)

📍 Nara Deer Park
📍 Kofuku Ji Temple
📍 Round bandar Kyoto
📍 Mochi Hunting

DAY 7 KOBE (8 DEC 2019)

📍 Bus pass 1day ¥660 boleh beli dekat Inform Kobe Sannomiya Station untuk pergi ke Rokko Snow Park. Yang nak main snow, boleh pergi sini! Serious best!

Yang ni saya sarankan pergi hari2 terakhir sebab suhu sana tersangatlah sejuk menyengat sampai ke tulang. Lain2 equipment boleh sewa sana contoh main ski, sled , naik cable car dan bolehlah acah2 Elsa buat snow man. Jangan lupa ready kasut yang sesuai dan gloves awal2 sebab kalau takda terpaksa la sewa kat sana melainkan kulit korang memang kebal.

📍 Kobe Mosque

DAY 8 OSAKA (9 DEC 2019)

📍 Dotonbori – Sebab last day, so aktiviti bebas. Jalan sorang2 tanpa hala tuju. Dari Shin Imamiya naik train ke Namba Station. Pergi round Dotonbori, pergi cari Glico Man & Tokayaki.
📍 Kuromon Ichiba Market
📍 Lepas tu balik Shin Imamiya pergi borong ole2 dekat Maruhan Mall & Daiso Japan.

DAY 9 (10 DEC 2019)

Sebab flight awal pagi from KIX to HANOI, so pukul 5 subuh dah siap2 untuk gerak ke Airport. Maka berakhirlah percutian di Osaka selama 9 hari.

Apa benda paling tak best kt Osaka? Bila kau sedar kau dah hari terakhir kt Osaka🤣

EXTRA TIPS!

Sebelum travel, jangan lupa ambik insurans. Mana2 insurans pun ok. Saya ambik INSURANS ETIQA TRIPCARE360. Yang ni penting wajib ambik so boleh claim if anything happens. Harga dalam RM 60++/per. Boleh terus beli dekat laman rasmi Etiqa Travel Insurance dengan menekan pautan ini.

HOMESTAY

Homestay sewa area Shin Imamiya booked guna AirBnB. Haritu terbaca Abg Jack post, selain mudah untuk public transport, location tersebut adalah gateway ke Kansai Airport dengan mudah guna 1 train sahaja. Yes exactly! So kitaorang pilih untuk stay Homestay area Shin Imamiya.

Daftar sebagai ahli Airbnb menggunakan link ini untuk dapatkan voucher Airbnb bernilai RM179!

PASSES

OSAKA AMAZING PASS 2DAYS RM135
Sampai osaka boleh terus guna untuk 2hari. OAP sangat jimat sebab cover subway dan entrance fee tempat2 menarik di Osaka. Rujuk pautan ini.

KANSAI AREA PASS RM338
KAP cover train dan bus area Osaka, Kyoto, Kobe, Nara etc dengan Nankai Line terus ke KIX airport.m. Rujuk pautan ini.

SIMCARD
Saya recommend pakai Hello 1010 simcard. Boleh beli dekat website dia terus. Klik sini.

APPS

Google Map
Wajib download! Sebab pergi tanpa guide so kena buat sendiri semua. Untuk backpackers trip, sesat itu normal. So takperlu stress2 just enjoy every single moments. So kalau sesat memang kena rajin bertanya orang sekeliling atau tanya information counter kat sana. Pasti ada jalan!!😁

Currency Apps
Senang nak kira duit kalau nak bayar apa2. Sebab tak guna data.

HalalNavi
Senang nak cari makanan halal dan tempat solat.

Cam Translate
Translator, sebab dekat Jepun almost 80% dorang guna bahasa Jepun, so apps ni memang sangat membantu. Just gambar then automatic dia convert to words.

Weather Live
Penting untuk tahu bacaan suhu semasa sebelum keluar rumah. Kalau suhu dah rendah tu ready la pakai baju tebal sikit. Kalau ramalan nak hujan, ready raincoat siap2 dalam beg.

LAIN LAIN

Saya sarankan ambik suntikan vaksin seperti Influenza 4-6 minggu awal sebelum melancong bagi elak virus influenza sebab faktor cuaca yang sangat sejuk risiko pun tinggi. So jangan ambil mudah bab2 penyakit ni.

Dekat jepun memang banyak jalan kaki and naik turun tangga. Sehari approximately dalam 15km. So saya sarankan pakailah kasut yang korang dah biasa pakai dan make sure kasut tu betul2 selesa supaya tak melecet sana sini. Melainkan nak trip santai pergi beberapa tempat sahaja bolehlah pakai boots especially kalau pergi snow park tu. Kalau pakai kasut yang jenis kain confirm basah.

Tandas sana memang bersih dan dorang tak suka lantai basah2. Macam biasa pipe memang takada. So kena ready la tisu basah awal2 atau botol kosong. Jangan terkejut tengok tandas dia memang canggih kalau nak flush jenis scan pakai tapak tangan, ada yang kena tekan button siap ada sound lagi dalam tandas and mostly semua bahasa Jepun termasuk lift dia so terpaksa main agak2 je.

Cara naik escalator Osaka berbeza dgn Tokyo. Di Tokyo orang akan berdiri sebelah kiri dan biarkan bahagian kanan kosong (untuk orang yang nak cepat) tapi berbeza dengan Osaka, mereka akan berdiri disebelah kanan dan kosongkan bahagian kiri. Yang ni general tips kena tahu.

Dekat Jepun rasa cepat je masa. Sebab cepat gelap pukul 4-5 dah start nak gelap. Waktu solat pun sana sangat awal banding Malaysia. So better keluar awal , jangan buang masa anda dengan tidur 😁

EXPENSES (per/person)

  • Homestay AirBnB ¥22239 = RM841/per for 9 days (bahagi 3 org)
  • Kansai Area Pass 3 Days & Osaka Amazing Pass 2 Days ¥8938 = RM338 (Beli di Shopee)
  • Rokko Snow Park (inc public transport) ¥3147 = RM119
  • Aquarium ¥2346 = RM88.75
  • E-ticket USJ ¥8700 = RM329
  • Simcard Hello 1010 ¥1553 = RM58
  • Suica Card ¥3000 = RM113.44

TOTAL RM1887.19 (cover sekali Kyoto, Kobe, Nara & USJ)
(tidak termasuk tiket flight, pocket money dan duit makan)

TICKET VIETNAM AIRLINES [free luggage 30kg + meals)
Beli tiket flight total RM1386 tapi kena transit, from (KUL – HANOI – OSAKA)
Harga ni kira normal bagi yang nak ke Japan, tak mahal and tak murah sangat. Kalau promo maybe boleh dapat lagi murah. Memang penat sikit sebab kena transit kat Hanoi. Untuk Muslim, jangan risau kita boleh request halal meals so memang dorang akan bagi priority bagi yang Muslim.

MAKANAN

  • Depends dengan cara hidup masing2. Kalau jenis nak jimat, dekat sana tiada yang murah, aiskrim tepi2 jalan pun macam harga Baskin Robin apatah lagi makanan biasa.
  • So better prepare RM100 untuk makan sehari. Sedia lebih lagi bagus, boleh simpan untuk emergency @ masuk tabung. Untuk breakfast, saya sarankan bawa la maggi siap2 dari Malaysia. Kalau bijak sikit sekali sekala lepak lunch dekat Family Mart ataupun Lawson yang ni tips paling jimat, tak sampai RM50 beli Onigiri Salmon @ Tuna harga dalam RM5 je, tapi muak la korang kalau asyik makan Onigiri pagi siang malam.
  • Lagi satu cara nak jimat beli nasi harga dalam 130¥ = RM4.90 and ikan yang dah siap masak dalam harga 230¥ = RM8.68 pastu minta pekerja talong panaskan dekat microwave and makan tepi jalan je fuhhhh makan panas2 bapakk bahagiaaa hidup hahaha. Tupun kena cek betul2 food contents dia. Sebab tu berani makan ikan je.
  • Kalau masuk sana wajib beli Pudding caramel yang jenama Meiji (yang diyakini halal) Jangan beli jenama Glico sebab pernah terbaca dekat group RTJ orang post contents dia meragukan. Minuman air kat vending machine pun kena try Van Houten Cocoa best gilerr minum panas2 time winter.
  • Sekali sekala bolelah rasa makanan Jepun seperti Ramen, Takoyaki & Udon. Rugi datang jauh2 tak rasa makanan2 dorang. Sebab ada je kedai2 halal untuk Muslim sana mostly rakyat dari Malaysia yang tengah study and buat part time job sana. Cuma kena rajin cari la. Contoh dkt Ramen Honolu, Namba, sedap gila ramen dia! Untuk peminat Takoyaki boleh cuba dekat Matsuri Restaurant, kedai halal lain kedai Ayam Ya & macam2 lagi. Boleh download apps Halal Navi.

CASH

  • Cash yang digunakan tak perlu bawa banyak sngt cuma bawa untuk makan, lain2 tiket, souvenir, sebab bukan jenis shopping, tapi jenis yang suka cari tempat menarik, food hunting and perhati budaya dorang especially dari segi disiplin dorang, memang SALUTE!!

Paling dirindui amalan mereka yang tidak lari daripada perkataan (Arigato=ThankYou), (Sumimasen=Sorry/ExcuseMe), yang paling wow memang susah nak jumpa sampah dekat sana sebab bandar dorang sangat sangat la bersih.

So kalau nak bawak duit lebih baik simpan dkt BigPay just incase for anything happens (memang wajib simpan untuk hal2 unpredictable) Kalau bukan jenis shopping saya nasihatkan tak payah beriya nak tukar semua duit ke Yen, sebab klu duit tak habis nanti rugi, kita jual duit akan lebih murah daripada duit yang kita beli.

That’s all. Semoga tips ini membantu mempermudahkan perjalanan orang lain ke Osaka ❤️🖤
Thank you very much Buku Road To Japan, members Road To Japan (RTJ) & Backpackers Buddies Malaysia (BBM) yang banyak membantu.

Special thanks to my sister @sheena.mt.aidala & my brother in law @ghouseraqib yang turut banyak bersusah payah sepanjang trip ni ❤️❤️

Itinerary

COVID-19, Ini benda yang korang kena tahu kalau travel musim virus ni!

Belum ada lagi antiviral dan juga penawar nak merawat virus yang sudah menyerang manusia sejak Disember tahun lalu. Kesannya, ramai yang terkorban akibat jangkitan koronavirus baharu ini. Industri pelncongan adalah yang paling banyak terjejas. Ramai juga yang batalkan trip akibat daripada virus ini.

Bukan itu je, ramai juga yang buat refund pakej travel yang diorang dah tempah. Namun, kalau korang memang kena pergi juga ke luar negara tak kisahlah atas urusan kerja atau sebab nak melancong.

Kalau negara yang korang nak pergi itu tak ada sejarah jangkitan koronavirus dan tak berbahaya macam China, silakan pergi. Cuma saya nak bagi sikit peringatan dan tips macam mana nak travel musim virus ini. Baca sampai habis tau!

Khabar angin ke betul tu?

Tak faham betul kenapa banyak sangat orang yang suka sangat buat dan kongsikan berita palsu. Khabar angin macam ini sebenarnya buat semua orang panik tak bersebab. Jadi dapatkan sumber yang sahih tentang koronavirus. Ada yang cakap virus ini boleh tersebar dengan telefon la, apa la. Aish, itu semua mengarut. Kaji juga perkembangan virus ini di negara yang korang nak pergi itu.

Pakai topeng hidung dan mulut

Ini sangat penting tau. Sangat penting! Bukan hanya nak elak koronavirus sahaja. Ia juga boleh mencegah selsema dan batuk daripada menular ke orang lain. Koronavirus boleh berjangkit dengan cecair yang keluar daripada bersin, batuk atau ketika seseorang bercakap. Jadi, penggunaan topeng dikatakan paling efektif nak elakkan jangkitan. Terutamanya kalau korang pergi ke tempat yang ramai orang macam lapangan terbang, stesen bas dan tempat tarikan pelancong.

Basuh tangan, bawa hand sanitizer

Selain daripada cecair yang keluar dari mulut, virus ini juga boleh berjangkit dengan sentuhan tangan sama ada bersentuhan secara direct dengan orang yang kena, atau menyentuh benda yang mempunyai virus. Jadi, korang boleh cegah penularan virus ini dengan selalu cuci tangan dengan antiseptik. Kalau susah sangat, korang beli hand sanitizer dan guna setiap 20 minit.

Perhatikan apa yang korang makan

Makanan yang dimasak dengan sempurna boleh menghilangkan potensi penularan virus tau. Jadi kalau korang makan daging, pastikan ia dimasak sepenuhnya. Kalau boleh elakkan tempat yang jual makanan ekstream macam kelawar ke apa.

Baiklah, itu sahaja yang sis boleh kongsikan kali ini. Harap korang semua dapat jaga kesihatan dan juga keselamatan sambil travel. All the best!

Berita Tips Travel

Jejaka Ini Berkongsi Tips Kembara Ke Jakarta Selama 4 Hari 3 Malam

17 NOV 2019 – 20 NOV 2019

  • Flight – KLM (Royal Dutch Airlines)
  • Hotel – THE ASCOTT JAKARTA, Thamrin Jakarta (just behind Grand Indonesia and Plaza Indonesia Mall)

YEAR END VACATION (YEV) #evantravelingtrendy

Mungkin tidak se‘gah’ posting negara 4 musim,
Akan tetapi its good for free and easy leisure.
Dan untuk membantu sesiapa yang pertama kali ke Jakarta.

Okay bukan ini yang ingin disampaikan,
Tapi just 1 kemajuan yang telah ada di Jakarta iaitu airport train. So takdelah kita nak hadap macet(jem) dari airport ke Jakarta City

3 terminal airport yang ada di Jakarta, akan tetapi ketiga2 terminal menyediakan skytrain untuk pengunjung bergerak dari terminal ke terminal yang lain termasuk ke Bandara Soekarna Hatta (BST) di SHIA RAILWAY STN. Without any payment. Maknanya skytrain ada 4 stn which is terminal 3- terminal 2 -Bendara Soekarno Hatta Stn dan terminal 1.

Di mana yang dikatakan airport train ke city Jakarta tu?

Ok mana2 visitor yang flight nya landing samada di terminal 1@2@3 akan ke Stesen Bandara Soekarna Hatta (BST) yang terletak di SHIA RAILWAY STN menaiki sky train yang diceritakan tadi bagi tujuan untuk menaiki airport train ke Jakarta City.

Airport train?

Ye sama lebih kurang ERL kita kat KL jika di lihat pada harga tambangnya jauh lebih murah dari kita kan?

Tiket?

Untuk lebih mudah beli online thru RAILINK which is 40k rupiah (+/- RM12 one way 46min perjalanan menuju ke Jakarta City atau nama station nya ialah SUDIRMAN BARU (BNI CITY)

Pergi balik baru 80k rupiah. Murah dan cepat takyah mereput dalam taxi/grabcar time nak book tiket tu kita dah boleh pilih waktu operasi train yang telah di tetapkan, so korang bujet la sebaiknya.

Tiket boleh book seminggu sebelum jika tak silap, macam saya book 2 hari sebelum fly.

Better beli online, sebab beli on the spot hanya debit/credit card je diterima. Macam i smpai Jakarta 6pm, i ambek train 820 mlm. Mana tahu flight delay ke, nak keluar dari flight lambat ke, nak beli itu la ini la, pergi toilet la, nak cari mana lift nak naik ke skytrain la, apa semua kan. Nak beli simkad la.
But simkad kalau nak beli dari Klook ke, dari apa2 lah or rental wifi roaming man ke, sebab kat aiport 200k rupiah untuk 5gb 7days. Katanya jauh lebih murah beli dekat Jakarta City punya kedai simkad.

Macam mana nak print tiket?

Sampai je kat Stn Bandara Soekarno Hatta (BST) dengan manaiki skytrain dari terminal 1@2@3 tu pergi terus ke ticket machine yang ada berdekatan waiting lounge masukkan no booking dan boarding pass akan kelua. (ala macam kiosk airasia tu la)

Guna tiket macam mana?

Masa nak masuk ke platform untuk menaiki train kita scan barcode pass dan terus la ke platform yang ditetapkan. Yang penting simpan pass sebab kita akan scan barcode di stesen terakhir .

Selain dari train, saya kongsikan satu tempat lepak yang menarik iaitu rooftop bar tertinggi di Jakarta which is di The Westin Hotel Jakarta.

Nah saya belanja beberapa gmbr dari Level 67 Henshin Rooftop Bar The Westin Hotel Jakarta. U guys bole walk in je for drink kudap2 heheheh.

Tq kerana sudi membaca sampai habis, semoga membantu.

Nota editor: Terima kasih kepada Evan Lee Wan Esa kerana sudi berkongsi infomasi menarik ini! Jangan lupa follow beliau di sini untuk dapatkan lebih banyak inspirasi kembara dari beliau.

Tips Travel Uncategorized

Panduan ETA Visa Pelancong ke Australia dari Malaysia

Visa to Australia for Malaysian, eta australia Malaysia, apply Australian visa online, Australia visa apply, eta visa, australia visa, apply for eta, australian visa malaysia
Visa Australia yang lulus dalam bentuk PDF, termasuk tarikh tamat & nombor kelulusan (grant number)

Australia merupakan sebuah negara yang terletak di Hemisfera Selatan dan merupakan benua yang terkecil di dunia. Ibu negara Australia ialah Canberra namun terdapat bandar – bandar utama lain yang jauh lebih popular berbanding Canberra iaitu Sydney, Melbourne, Perth, Brisbane & Gold Coast.

Adakah rakyat Malaysia memerlukan Visa untuk Melancong dan Bercuti di Australia? Jawapannya ialah Ya. Dan setiap orang perlu memiliki visa individu yang sama dengan nombor passport yang digunakan semasa melancong nanti.

Anda memerlukan visa untuk melancong ke Australia, atau sekadar transit atau menaiki cruise yang melalui perairan Australia (tanpa niat untuk singgah di Australia). Visa ini diwajibkan kepada semua warga asing kecuali warga Australia sendiri dan juga warga New Zealand.

Visa to Australia for Malaysian, eta australia Malaysia, apply Australian visa online, Australia visa apply
Visa Australia yang lulus dalam bentuk PDF, termasuk tarikh tamat & nombor kelulusan (grant number)

Kebanyakkan visa untuk ke negara asing kebiasanya perlu dipohon di kedutaan negara tersebut. Ianya berlainan untuk Visa Lawatan ke Australia ini. Terdapat kelonggaran yang diberikan untuk Visa ke Australia ini bagi warga Malaysia, Brunei, Singapore, Hong Kong, Japan & Korea. Warga negara – negara ini hanya perlu memohon visa yang dikenali sebagai ETA (Electronic Travel Authority) yang boleh dipohon melalui ‘ticketing system’ di mana – mana agensi pelancongan yang berdaftar yang mempunyai sistem tersebut.

Travel agency di yang menyediakan perkhidmatan memohon visa ETA ke Australia ini akan mengenai caj visa dan caj servis di antara RM20 – RM50 untuk setiap passport. Anda juga boleh memohon secara terus di laman web Kedutaan Australia pada harga 20AUD (RM60) dan mengambil masa 24jam – 72 jam untuk siap dan dihantar ke email. Kenapa bayar lebih jika anda boleh mendapatkan Visa ke Australia pada harga yang serendah RM20 sahaja?

VisaKangaroo adalah antara syarikat yang menyediakan perkhidmatan Australia ETA Visa ini untuk pemegang passport Malaysia, Brunei & Singapore yang layak. Caj visa & caj servis yang ditawarkan hanya RM20 sahaja dan terdapat lebih 100 visa yang dikeluarkan oleh VisaKangaroo setiap hari.

Check Visa Status Malaysia, Australia Holiday Visa, Tourist Visa Australia, Australia Visitor Visa, ETA Malaysia Australia, australia visa malaysia, australia eta, australia eta malaysia, australia eta visa malaysia
VisaKangaroo mempunyai 4 orang staf yang bertugas secara syif di pejabat kecil kami & semua urusan dibuat melalui WhatsApp

Lebih menarik, VisaKangaroo menyediakan perkhidmatan ini melalui WhatsApp dan semua persoalan anda dijawab secara langsung melalui WhatsApp. Ini bermakna, anda tidak perlu ke embassy, mengisi borang atau pun menghantar email. Semua perbualan dan pertanyaan anda di WhatsApp dibalas secara langsung oleh pegawai yang bertugas.

Untuk memohon visa ini anda sekadar perlu menghantar semua details di dalam muka hadapan passport anda. Paling senang, snap gambar dengan jelas & tanpa bergegar.

Ciri – ciri Visa Australia untuk passport Malaysia

  • Visa sah untuk 1 tahun
  • Visa boleh digunakan berulang kali selagi dalam tempoh sah
  • Visa ini membolehkan anda tinggal maksimum 3 bulan dari tarikh masuk
  • Visa ini dalam bentuk PDF yang mudah dicetak & diselitkan bersama passport

Cara memohon Visa ETA ke Australia adalah sangat mudah

  • Mulakan WhatsApp dengan menekan http://visakangaroo.wasap.my
  • Hantar passport & buat bayaran menggunakan kad kredit, kad debit, online banking atau cash deposit machine (CDM)
  • Tunggu visa Australia siap dalam bentuk PDF dalam masa kurang 6 jam

Polisi pelanggan permohonan Visa Australia dari Malaysia di VisaKangaroo ini memastikan visa anda diberi maklum balas kelulusan kurang dari 6 jam dan kebanyakkan visa sebenarnya siap dan dihantar kepada anda dalam tempoh kurang dari 2 jam.

Untuk visa yang telah lulus, satu Salinan PDF akan diberikan kepada anda melalui WhatsApp. Terdapat satu grant number (nombor grant / nombor kelulusan) di dalam PDF ini dan anda boleh memeriksa status visa Australia ini di website Vevo Australia. Australia visa verification ini adalah percuma dan anda memerlukan passport & grant number sahaja.

Jika anda sudah memiliki visa ETA ini di dalam passport yang sama, system akan bertanya jika anda ingin override ETA Australia Visa anda, ini bermakna, tempoh sah laku akan bertambah. Sebagai contoh, tarikh hari ini ialah 20 Jan 2020, dan anda sudah mempunyai visa yang akan tamat pada 05 April 2020, ada boleh memohon visa dan visa baru akan override visa lama dan visa baru anda akan tamat pada 20 Jan 2021.

australia visa malaysia, australia visa apply, australia eta apply, australia eta visa, australia visa cost malaysia, application for australian tourist visa, eta australia, australian eta visa online
Visa Australia yang lulus dalam bentuk gambar dari screen computer / phone

Visa ini membolehkan anda ke Australia untuk mencari peluang perniagaan, pekerjaan atau pembelajaran (further study in Australia). Anda boleh mencari peluang namun tidak boleh bekerja secara bergaji, atau tinggal lebih masa. Untuk visa pekerja di Australia, anda sepatutnya memohon visa pekerja dengan mendapatkan surat jemputan kerja (invitation letter) dan pengesahan tempat tinggal di sana. Jika anda bekerja secara haram menggunakan Visa Pelancongan ataupun Visa Lawatan ETA ini, anda akan menghadapi kesukaran semasa keluar nanti dan kemungkinan akan dibanned selama 3-5 tahun dari memasuki Australia pada masa hadapan.

Beli tiket flight / penerbangan dahulu atau buat visa dahulu? Ramai bertanyakan soalan ini. Paling selamat ialah buat visa dahulu kerana kos visa hanya RM20 dan boleh siap dalam masa 2-6 jam berbanding kos tiket penerbangan di antara RM800 – RM2400 seorang. Lebih baik visa siap dahulu dan anda boleh merancang percutian ke Australia anda dalam masa setahun ke hadapan sepanjang tempoh sah visa anda.

Visa ke Australia untuk pemegang passport Malaysia ini boleh dipohon 24/7 dari VisaKangaroo di WhatsApp 0108056500 .

Bagaimana jika permohonan saya tidak lulus ? Ramai juga sebenarnya rakyat Malaysia terutama lelaki yang berumur 20-35 tahun yang tidak lulus ETA Visa Australia ini. Ayat yang diberikan ialah ETA Visa Cannot Be Granted As More Information Required. Secara jelasnya, visa anda bukanlah direject sepenuhnya, namun anda perlu menghantar Travel Information anda kepada mereka. Jika anda sudah mempunyai jadual travel yang lengkap, dan melancong secara berkumpulan bersama keluarga / kumpulan, tiada masalah untuk visa lulus. Pendek kata, mereka ingin tahu anda melancong dengan siapa, ke mana jadual harian anda setiap hari, bila anda melancong, dan berapa ramai dalam group anda. Jika anda tiada tiket balik atau travel seorang, kemungkinan visa anda tidak diluluskan adalah sangat besar.

australia eta visa, australia visa cost malaysia, application for australian tourist visa, eta australia, australian eta visa online, australia eta visa application
Visa Australia yang tidak lulus dalam bentuk gambar dari screen computer / phone. Salinan ini akan diberikan untuk proses rayuan

VisaKangaroo akan membantu anda memberikan panduan rayuan jika visa anda tidak lulus. Rayuan perlu dibuat sendiri kerana terdapat beberapa perkara P&C termasuk slip gaji, bank statement dan juga lain – lain.

Bagi memohon visa ETA Tourist to Australia atau sebarang pertanyaan atau rayuan Visa ke Australia, boleh hubungi VisaKangaroo melalui WhatsApp, facebook ataupun Instagram. Boleh baca reviews mereka sebagai trusted agent to apply visa to Australia.

WhatsApp: http://visakangaroo.wasap.my | 0108056500 (whatsapp only)

Facebook: http://www.facebook.com/visakangarooexpress/reviews

Instagram: http://www.instagram.com/visakangaroo

Tips Travel

Pengalaman Menaiki Kapal Persiaran SuperStar Germini Selama 4 Hari 3 Malam Dengan Bajet RM1300 Seorang

Nota Editor: Perkongsian dari saudari Fatihah Kamarudin dalam sebuah grup kembara di Facebook. Jom baca perkongsian menarik tentang pengalaman beliau berlayar dengan Star Cruise Germini selama 4 hari 3 malam.

Hai, first time nak post dalam group ni plus I’m not a good writer LOL. So last April 2019 ada naik cruise. Daripada jadi silent reader, nak juga lah cuba kongsi sikit pengalaman naik cruise dekat sini. Simple je.

Star Cruise Gemini Trip 4D3N : Port Klang – Phuket – Langkawi – Port Klang

RM1,300 seorangPandai cari semasa promosi, boleh dapat pakej yang lebih murah. Boleh beli melalui agensi pelancongan, wakil jualan atau laman rasmi StarCruise.

PAKEJ TERMASUK

1. Bilik porthole sea view. Nak bilik yang ada balcony, tingkap besar-besar ambil lah pakej yang lagi mahal okay. Bezanya harga pakej sebab bilik je. Yang lain semua sama. Ini antara jenis bilik yang ada di dalam SuperStar Germini.

Jenis-jenis bilik yang ada di dalam SuperStar Germini.

2. Semua utilities, shows (puppet show, talent show, circus), wayang, activities, semua boleh join. In fact kalau join sometime boleh dapat hadiah duit, discount spa dan sebagainya.

3. Makan 5 kali sehari (part paling best 😬) Boleh pilih 3 restoran (jumlah 5 restoran boleh pilih tapi 3 sahaja yang pork free and Genting Group Cruise disahkan halal ) mana nak masuk every meal time.

  • Mariner restaurant buffet asian foodSiapa perut melayu digalakkan masuk sini
  • Bella vista western foodYang ni bukan buffet. So bila pergi dia bagi meja tunggu la makanan sampai. Dari appetiser to dessert
  • Ocean restaurant western and grill Yang ni best bila malam. Makan outdoor sambil ditiup lembut angin laut.

Ada banyak lain-lain restaurant cuma yang lain-lain tu bayar sendiri.

Phuket pit stop

Kapal berhenti 8 jam di Phuket. Boleh turun jalan-jalan. Kapal ke jeti Phuket akan naik feri, yang ni free je. Tapi kena ambil masa pukul berapa turun dekat reception. Kalau nak ambil tour guide dari kapal ada caj tambahan sebanyak 1300 Baht seorang.

Tapi bagi yang nak jimat, tak payah pun ambil pakej, boleh naik tuktuk sahaja. Tak pun kalau nak ada tour guide juga, ambil waktu turun dari kapal. Ramai yang sediakan khidmat tour guide dengan harga yang murah.

Langkawi pit stop

Kapal berhenti selama 5 jam. Nak ambil tour guide dalam kapal pun ada tapi macam biasa harganya lebih mahal. Teksi dekat bawah RM100. Kalau setakat nak pergi beli coklat sahaja, lebih baik naik Grab.

Untuk setiap pit stop tak nak turun pun tak apa. Duduk sahaja dalam kapal. Sebab dalam kapal memang akan ada pelbagai aktiviti.

Dalam kapal tak guna duit, kapal akan bagi access card. Satu access card digunakan untuk pintu bilik, untuk masuk restoran, untuk beli belah atas kapal. Jadi hari terakhir, kena pergi reception untuk selesaikan bil sebelum check out dari kapal. Access card dikirakan sebagai passport atas kapal.

Dalam kapal ada Wifi tapi kena bayar. Jadi terpulanglah nak beli atau tidak. Kalau ikutkan kepada bajet yang jimat, tak perlulah ambil. Sebab pertama, mesti akan sibuk dengan telefon sahaja sampaikan tak dapat nak menghayati keindahan ciptaan Tuhan.

Kedua, sampai sahaja di Phuket korang pergi jela restoran berdekatan dan minta password wifi mereka. Ketiga, dah sampai Langkawi, bermakna dah ada sambungan internet semula. Jadi sangat rugi ambil wifi dalam kapal.

Mana nak cari pakej?

Korang boleh pergi website Star Cruise sendiri, Matta Fair (tapi ramai kata ambil dekat Matta Fair mahal) atau melalui ejen.

Naik kapal bukan mcm pergi bercuti naik kapal terbang. Cruise sangat berbeza dengan naik kapal terbang. So i suggest for you guys untuk naik sekali seumur hidup. Kalau lagi mampu, naiklah kapal yang lagi mahal okay, lepas tu ceritalah pula pengalaman korang.

From my own opinion and experience, naik kapal seronok sebab boleh relax dan tenang je. Tak rasa nak kena terkejar sana sini. Lagi-lagi bila takde phone connection, lagi tenang. Tak serabut.

Nota tambahan: For those yang mabuk laut like me, bawak lah ubat-ubatan ye. Terasa goyang bila kapal nak jalan 

Ini antara kemudahan lain yang ada dalam kapal persiaran SuperStar Germini yang boleh digunakan sepanjang pelayaran. Sumber diambil di laman rasmi StarCruise.

Kredit: Fatihah Kamarudin

Tips Travel

Catatan Pengembaraan Solo ke Eropah Tengah & Balkan

Artikel ini telah dikongsikan oleh saudari Hadijah Zain yang telah mengembara secara solo ke sana selama 19 hari bermula 8 November hingga 26 November 2019 yang lalu.

13 NEGARA (GERMANY, REPUBLIC CZECH, AUSTRIA, SLOVAKIA, HUNGARY, CROATIA, BOSNIA, MONTENEGRO, ALBANIA, KOSOVO, MOCEDONIA, BULGARIA DAN GREECE) DENGAN KOS KURANG DARI RM5000 (termasuk makan dan perbelanjaaan lain)

Syukur alhamdulillah saya telah berjaya mancapai impian saya menjejakkan kaki ke Negara Balkan Dan Central Europe secara solo selama 19 hari. Bagi memanfaatkan cuti yang ada saya telah membuat keputusan untuk pergi ke 13 Negara.

Mungkin ada yang berpendapat ianya memenatkan dan terlalu singkat, saya hormati pendapat tersebut. Namun bagi saya setiap orang punya alasan dan keinginaan mereka sendiri. Ini adalah pengalaman pertama saya ke Europe, saya bersyukur sepanjang trip saya tidak berdepan dengan masalah komunikasi atau insiden yang buruk, semuanya lancar dan dipermudahkan .

Kos perbelanjaaan lengkap dan itinerary seperti dibawah, mudahan memberi inspirasi dan marfaat kepada semua.

PENGANGKUTAN ANTARABANGSA

  • Singapore-Berlin – 209SGD/RM627 (Flyscoots Airlines)
  • Berlin-Prague – 15€/RM69 (Bus Regiojet)
  • Prague-Salzburg – 17€/RM77 (Bus Regio jet)
  • Salzburg-Bratislava – 26€/RM120 (Flix bus)
  • Bratislava-Budapest – 8€/RM37 (OmioBus)
  • Budapest-Zagreb – 17€/RM78 (Flixbus)
  • Zagreb-Sarajevo – 24€ /RM110 (Croatiabus)
  • Sarajevo-Mostar – 5€/RM 24 (Croatiabus)
  • Mostar-Dubrovnik – 15€/RM70 (Croatia bus)
  • Dubrovnik-Kotor – 20€/RM92 (globtourbus)
  • Kotor-Shkoder – 15€/RM69(OldTown travel bus
  • Prizren-Skopje – 10€/RM47(Vector bus)
  • Skopje-Sofia – 118HRK/RM75(Mekenojica)
  • Sofia – Athen – 28.40€ /RM130 (Aegean Airline)
  • Athen-Singapore- 188€/RM865 (Flyscoots Airlines)

JUMLAH : RM 2490

Nota :

Kesemua tiket bas saya telah beli awal secara online melalui website Getbybus dan Flixbus kecuali tiket bas Prizren ke skopje saya beli di kaunter kerana tiket hanya boleh dibeli di kaunter.

Sila kenal pasti stesen bas anda, saya dapati Prague, Salzburg dan Shkoder tidak mempunyai bangunan stesen bas, ianya hanya di tepi jalan dan dilot parking.

PENGANGKUTAN DALAM BANDAR

  • Berlin – Day pass – 7€/RM32
  • Prague – Day pass – 4€/RM18
  • Salzburg – Single ticket x 2 trip – 4€ /RM18
  • Hallstatt – Bus Salzburg to Bad iscl 22€ (pergi balik) \ kereta api Bad iscl ke Hallstatt 10€ (pergi balik) \ Ferri ke hallstatt Village – 6€ (pergi balik) Jumlah RM 175
  • Bratislava – Single ticket X 2 trip – 3€/RM14
  • Budapest – Day pass 660huf \ tiket bas ke Buda Castle – 450huf / RM15
  • Zagreb – Daypass 30kuna \ tiket bas ke Plavice Lake – 127kuna Jumlah RM98
  • Sarajevo – (Stesen bas-Basalica-Stesen bas) – 320KM/RM8
  • Mostar – Walk
  • Dubrovnik – (Stesen bas-Old Town-Stesen bas) – 22kuna /RM14
  • Kotor – Tiket bas (Kotor-Perast-Kotor) – 4€/RM19
  • Shkoder- Hotel – Jeti – Tiket feri (Komani Lake) – 10€/RM46
  • Prizren – 30€ taxi from Fierza to Gjakova \ 2.5€ bus Gjakova to Prizren – RM150
  • Skopje – Walk
  • Sofia – Metro from bus station – Hostel-Airport – 3.20BGN /RM7.20
  • Athen – metro Airport-Hostel 10€ \ Day pass 4.20€ \ Bus To Airport 6€ Jumlah 20.20€/RM93 (Tiket Metro ke Athen) Airport 10€ sehala. Jika ingin mengurangkan kos, boleh menaiki BUS NOX95 dengan tambang 6€
  • Airport bus stop bertempat di Syghma Center (Berhadapan dgn Euro Bank) bus setiap 15 minit, tempoh perjalanan ke Airport 1jam, bergantung kepada trafik.) JUMLAH : RM706.20

Nota :

Pastikan tiket Di Simpan dengan baik, pemeriksaan secara Rambang akan Di lakukan oleh pihak penguakuasa, Di Budapest sy terpaksa bayar saman sebanyak 25€ kerana tidak mempunyai pass semasa pemeriksaan dijalankan (Tiket hilang)

PENGINAPAN

  • Prague – Little Quaters Hostel (2night) 26€/RM12
  • Salzburg-A&o Salzburg Hautpbahnhof (1 night) 16€/RM74
  • Budapest – Flow Hostel (2night) 23€/RM106
  • Zagreb-Main Square Hostel – (1night) 14€/RM65
  • Mostar – Hostel Mirror -(2night) 20€/RM92
  • Kotor – Hostel Pupa (2night) 20€/RM92
  • Shkoder – Hotel Floga (1night) 15€/RM69
  • Prizren – M99 Hostel(1night) 10€/RM46
  • Skopje – Skopje Hostel (1night) 10€/RM46
  • Sofia – Ivory Tower Hostel (1night) 22BGN/RM46
  • Athen – Bed Station Hostel (2night) 32€ /RM147 JUMLAH : RM905

Nota :

Kategori penginapan yang saya pilih adalah berhampiran dengan stesen metro, stesen bas, berhampiran dengan tempat tarikan dan mempunyai dapur untuk memasak.

TEMPAT PENYIMPANAN BAG

  • Berlin – Stesen bas (24jam) 4€ /RM18
  • Salzburg – Hostel (12jam) 4€ /RM18
  • Bratislava – Stesen bas – PERCUMA
  • Sarajevo – Stesen bas (5jam) 6KM/RM14
  • Dubrovnik-stesen bas ( 5jam) 20Kuna/RM13 JUMLAH : RM63

BAYARAN TIKET MASUK

  • Budapest – BUDA CASTLE(Fanicular) – 2000huf/RM28 (Boleh juga menaiki Bus No16, bas tersebut akan terus ke buda Castle, Jika sudah mempunyai day pass, tiada bayaran tambahan diperlukan)
  • Zagreb – PLAVICE LAKE – 60kuna /RM37
  • Mostar – Tour pakej (Poceltj, Karavice Water fall, Blagaj) 30€/RM140
  • Kotor – KOTOR FORTRESS – 8€ (tapi saya bertuah dapat naik ke fortress secara percuma kerana pada musim sejuk kaunter tiket ditutup)
  • Athen – ACROPOLIS – 10€ /RM46 (ini adalah harga pormosi pada musim sejuk, harga biasa adalah 20€) JUMLAH:RM251

LAIN-LAIN

  • Zagreb – 10Kuna/RM6 (Bayaran penyimpanan bag di dalam bas )
  • Sarajevo – 2km(bayaran platrom) 1€ caj penyimpanan bag didalam bas)/RM9
  • Mostar – 1€/RM4.6 (caj penyimpanan bag didalam bas)
  • Kotor – 4€ /RM18 (caj platform dan penyimpanan bag didalam bas)
  • Skopje – 50 Denar/RM4 (Caj platform) JUMLAH :RM42

JUMLAH KOS KESELURUHAN : RM 4457.20 +- (kos tersebut tidak termasuk kos perbelajaaan yang lain seperti makan, bagasi dan shopping)

INFO

  • Anggaran kos makanan disetiap negara adalah 10€ ke atas
  • harga fridge magnet 1€-5€ di Bosnia\boleh beli fridge magnet di Blagaj dengan harga 0.50€ berbanding 1€ di oldTown
  • negara yang tidak terima EURO (perlu tukar wang)
  • Bosnia, Croatia, Hungary, Mecedonia selain dari ini boleh mengunakan wang EURO
  • antara tempat yang tidak mempunyai stesen bas khas, Prague, Salzburg dan Skhoder (sila kenal pasti lokasi stesen bas anda), semasa saya di Salzburg saya ambil bus malam ke Bratislava kawasan menunggu bus sangat sunyi dan agak menakutkan.

Memandangkan saya travel solo, gambar saya ambil menggunakan tripot beserta shutter remote, dan adakala sama meminta bantuan dari orang sekeliling. Saya tidak membeli simcard, hanya mengunakan free WiFi. Saya juga mengunakan Offline Maps, iaitu MapsMe.

ITINERARY & TEMPAT-TEMPAT YANG DITUJU

BERLIN
-Brandenburg Gate
-Reichtag
-Memorial murder of the Jews
PRAGUE
– Old Town Square
-Astronomc vbvnbm,nical clock.
-dancing house
-Prague Castle
SALZBURG
-Hallstatt
-Love Change Bridge
-Festung Hohensalzburg
-Mozardplatz
BRATISLAVA
-Morning Market
-Most SNP
-Old Town Hall
– Micheal Gate
-The Blue Church
-Man of Work
-Michael Gate
BUDAPEST
– Szechenyi Chain Bridge
-Buda Castle
-Fisherman’s Bustion
-St Stephen Basilica
-Hungarian Parliament Building
-Matthias Church
-Central Market Hall
ZAGREB
-PLavice Lake
– St Mark Church
-Ban Josib Jelacic Square
SARAJEVO
-Bascarsija
-Gazi Husrev -Beg Mosque
-Latin Bridge
-Sebilj in Sarajevo
MOSTAR
-Stari Most
-Plocitelj
-Kravice Waterfall
-Blagaj tekija
DUBROVNIK
-Old Town
-King of landing
KOTOR
-Perast
-Kotor fortress
SHKODER
-Ebu Beker mosque
-Komani Lake
PRIZREN
-Sinan Pasha Mosque
-Old Town
SKOPJE
-Macedonia Square
-Old Bazaar
SOFIA
-Alexander Nevsky Cathedral
-Sofia historic museum
-Banya Bashi Mosque
-Central Sofia Market Hall
-Russian Church
ATHENS
-Acropolis
-Flea Market

Acropolis Athen Greece

untuk mengelakkan dari gambar anda cacat dengan lautan manusia, waktu terbaik ke Acropolis adalah awal pagi atau pada jam 2 petang

(gambar diambil mengunakan tripod)

Alexander Nevsky Cathedral Sofia Bulgaria

datang awal pagi, waktu terbaik jam 9pagi atau petang

(gambar diambil mengunakan tripod)

Hallstatt Austria

Gambar diambil atas bantuan seorang pengunjung disitu. My target biasanya solo traveller, lepas minta dia ambilkan gambar saya, saya akan offer untuk ambil gambar dia pula. Low season tak ramai orang jadi boleh datang anytime.

Blagaj Tekija Bosnia

gambar diambil oleh pengunjung yang datang disitu

Plavice Lake Zagreb Croatia

(gambar diambil menggunakan tripod) Di Plavice Lake kebanyakkan masa akan bersendirian jarang jumpa orang lalu lalang.

waktu terbaik ke sini awal pagi dan keluar dari kawasan ini sebelum jam 4ptg kerana pukul4 suasana sudah gelap seperti jam 8malam waktu Malaysia.

Buda Castle Budapest Hungary

Gambar ini diambil atas bantuan pelancong dari Indonesia. Saya bertuah kerana kebetulan dia seorang yang suka ambil gambar, semua gambar saya di Budapest beliau yang ambilkan.

Kotor Fortness Kotor Montenegro

(gambar ini diambil oleh pengunjung yang berada disitu)

King of Landing Dubrovnik Croatia

(gambar diambil menggunakan tripod)

Komani Lake Shkoder Albania

(gambar ini diambil oleh pekerja feri)

Blue Church Bratislava, Slovakia

(gambar diambil menggunakan tripod)

Astronomical Clock Prague, Czech Republic

Gambar diambil oleh solo traveller dari Mexico, kalau nak dapat gambar yang cantik jangan malu minta bantuan orang dan silalah posing tanpa rasa bersalah.. 🤣

Brandenburg Gate Berlin, Germany

(gambar diambil oleh orang yang berada disit)

Semoga perkongsian ini memberi manfaat dan idea untuk anda travel ke Eropah Tengah & Balkan nanti. Terima kasih kepada saudari Hadijah Zain atas perkongsian ini!

Itinerary Tips Travel