Flight Delay di Eropah, Boleh Dapat Pampasan Sehingga €600

Perkongsian oleh saudari Nyna Bananyna bagaimana beliau membuat tuntutan (claim) untuk penerbangan beliau di Eropah baru-baru ini yang mengalami kelewatan penerbangan. Baca panduan ini sekiranya anda pernah mengalami situasi yang sama semasa menggunakan syarikat penerbangan di Eropah.


Korang tahu tak if flight korang delay more than 3 hours or flight cancel fly dari/ke negara EU korang layak dapat compensation up to €600 dari airline tersebut? Banyak weh! Tak beli insurance pun boleh dapat.

Baru2 ni flight I from London Luton ke Reykjavík, delay 5 hours. Dah delay, flight dah fly half an hour, patah balik ke Luton sebab ada technical problem. Penat juga lah tunggu. Habis drag itinerary. Tapi alhamdulilllah selamat sampai Reykjavík after 5 hours delay.

Dah balik Malaysia baru I Google how to claim compensation. Rupanya kita boleh claim compensation under EU Regulation 261/2004. I bought ticket LTN-KEF for RM320 naik Wizz Air. I ada travel insurance AXA juga but tak layak dapat sebab min delay kena 6 hours 😓 plus compensation nya sikit nau. RM200 for first 6 hours tak silap.

Ada 2 cara untuk korang claim compensation;

  1. Tuntutan terus kepada syarikat penerbangan.
  2. Membuat tuntutan daripada pihak ke-3, seperti Airhelp

 

I recommend korang ask claim from airline first. Sebab lagi untung. If korang guna third party, dorang ada service charge.

  1. DIRECT CLAIM FROM AIRLINE
    Wizz Air kasi option nak claim dapat airline credit or cash:
    Airline credit: €480 without expiry date
    Cash: €400/person
  2. CLAIM FROM AIRHELP (https://www.airhelp.com/en/)
    Dapat €350 per person. Tapi service fee dorang tinggi which is 25% dari compensation kita dapat. Means dia charge I €87.5. Kalau AirHelp ni procedure nya senang just upload file yang dia minta, the rest dia akan settlekan tinggal tunggu dapat duit je.

My mistake here is, I apply dari AirHelp dulu sebelum direct contact dengan Wizz Air. So Wizz Air dah lepas tangan dah masa I contact tu. I rugiiiiii sangattt. Banyak weh beza amount compensation tu dalam RM600+- 😭tapi takpe lah asalkan ada untung juga 😉

 

48260365_1547936495349696_8403868894976016384_n
Direct from airline Wizz Air dapat €400. Tapi takde rezeki tersilap step apply compensation dari AirHelp dulu 😭
48363934_1547951228681556_5662254320612016128_n
Korang boleh check if korang layak atau tidak dapat compensation dari AirHelp. (www.airhelp.com)
48385475_1547936505349695_807237887807455232_n
Wizz Air kasi offer airline credit €480/passenger. But I’d prefer to have cash instead.
48383435_1547936535349692_7243683127497850880_n
Dapat €525 untuk 2 person. Yeay thank you AirHelp!
48891234_1547936788683000_1200657630855430144_n
Duit masuk after 2 days. Chingggg! Boleh beli ticket Europe baru ni.

Btw sesiapa yang ada delay/cancel flight dalam negara EU within last 3 years, korang still boleh apply compensation dengan AirHelp 😊👍🏻 so pergi godek2 balik booking file korang. Duit compensation tu boleh beli ticket flight baru 😜

Korang boleh check if korang layak tak dapat compensation dari AirHelp 👇🏻just fill info yang dorang nak and tengok lah kut2 korang ada rezeki untuk dapat 🙈
https://www.airhelp.com/en/

 

Sumber: Facebook Nyna Bananyna. Follow Facebook beliau untuk perbualan lebih lanjut berkenaan dengan info ini.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s