Tips Keselamatan Elak Jadi ‘Target’ Semasa Travel

0
349

Acapkali kita dengar mengenai kehilangan wang, pasport, dan yang paling digeruni, menjadi target sindiket penjenayah antarabangsa sebagai keldai dadah. Semua ini berpotensi berlaku kepada mereka yang melancong ke luar negara. Nak masuk negara org, kenalah hati² terutamanya yang travel solo.

Perkongsian yang mendapat hampir 6 ribu retweet di Twitter ini adalah selepas brader Projek Hitam minum kopi bersama rakannya yang juga merupakan pegawai kerajaan yang kerap travel atas urusan kerja. Katanya, tips ini menjadi sesuatu yang lazim dalam kalangan anggota kerajaan, khasnya anggota pasukan keselamatan di Malaysia. Jom kita ikuti tips ini!

  1. Dressing jangan over

– Kalau negara korang pergi tu musim panas, korang pakai baju 14 lapis, memang jadi sasaran lagi² geng pickpocket.

2. Study info am sekiranya berlaku kecemasan

3. Warga Malaysia mungkin jadi target penjenayah

– Seeloknya pakai pasport cover.

4. Don’t give too much details

-Bukan nak suspicious 24jam, tapi boleh jadi orang yang kita sembang tu ada agenda tersembunyi.

5. Asingkan duit di dua tempat

– Dalam wallet letak sikit je, yang lain tu pandai² korang sorok. Korang boleh dapatkan safety hidden waist pouch, pakai dekat bahagian dalam perut. Lagi senang! Tak payah risau lagi dah.

Boleh dapatkan di Shopee RM5 je

Kesimpulannya, kena sentiasa beringat apabila berada di negara orang. Better to be safe than sorry!

Sumber : Twitter @projekhitam

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here