Panduan ETA Visa Pelancong ke Australia dari Malaysia

0
1993
Visa to Australia for Malaysian, eta australia Malaysia, apply Australian visa online, Australia visa apply, eta visa, australia visa, apply for eta, australian visa malaysia
Visa Australia yang lulus dalam bentuk PDF, termasuk tarikh tamat & nombor kelulusan (grant number)

Australia merupakan sebuah negara yang terletak di Hemisfera Selatan dan merupakan benua yang terkecil di dunia. Ibu negara Australia ialah Canberra namun terdapat bandar – bandar utama lain yang jauh lebih popular berbanding Canberra iaitu Sydney, Melbourne, Perth, Brisbane & Gold Coast.

Adakah rakyat Malaysia memerlukan Visa untuk Melancong dan Bercuti di Australia? Jawapannya ialah Ya. Dan setiap orang perlu memiliki visa individu yang sama dengan nombor passport yang digunakan semasa melancong nanti.

Anda memerlukan visa untuk melancong ke Australia, atau sekadar transit atau menaiki cruise yang melalui perairan Australia (tanpa niat untuk singgah di Australia). Visa ini diwajibkan kepada semua warga asing kecuali warga Australia sendiri dan juga warga New Zealand.

Visa to Australia for Malaysian, eta australia Malaysia, apply Australian visa online, Australia visa apply
Visa Australia yang lulus dalam bentuk PDF, termasuk tarikh tamat & nombor kelulusan (grant number)

Kebanyakkan visa untuk ke negara asing kebiasanya perlu dipohon di kedutaan negara tersebut. Ianya berlainan untuk Visa Lawatan ke Australia ini. Terdapat kelonggaran yang diberikan untuk Visa ke Australia ini bagi warga Malaysia, Brunei, Singapore, Hong Kong, Japan & Korea. Warga negara – negara ini hanya perlu memohon visa yang dikenali sebagai ETA (Electronic Travel Authority) yang boleh dipohon melalui ‘ticketing system’ di mana – mana agensi pelancongan yang berdaftar yang mempunyai sistem tersebut.

Travel agency di yang menyediakan perkhidmatan memohon visa ETA ke Australia ini akan mengenai caj visa dan caj servis di antara RM20 – RM50 untuk setiap passport. Anda juga boleh memohon secara terus di laman web Kedutaan Australia pada harga 20AUD (RM60) dan mengambil masa 24jam – 72 jam untuk siap dan dihantar ke email. Kenapa bayar lebih jika anda boleh mendapatkan Visa ke Australia pada harga yang serendah RM20 sahaja?

VisaKangaroo adalah antara syarikat yang menyediakan perkhidmatan Australia ETA Visa ini untuk pemegang passport Malaysia, Brunei & Singapore yang layak. Caj visa & caj servis yang ditawarkan hanya RM20 sahaja dan terdapat lebih 100 visa yang dikeluarkan oleh VisaKangaroo setiap hari.

Check Visa Status Malaysia, Australia Holiday Visa, Tourist Visa Australia, Australia Visitor Visa, ETA Malaysia Australia, australia visa malaysia, australia eta, australia eta malaysia, australia eta visa malaysia
VisaKangaroo mempunyai 4 orang staf yang bertugas secara syif di pejabat kecil kami & semua urusan dibuat melalui WhatsApp

Lebih menarik, VisaKangaroo menyediakan perkhidmatan ini melalui WhatsApp dan semua persoalan anda dijawab secara langsung melalui WhatsApp. Ini bermakna, anda tidak perlu ke embassy, mengisi borang atau pun menghantar email. Semua perbualan dan pertanyaan anda di WhatsApp dibalas secara langsung oleh pegawai yang bertugas.

Untuk memohon visa ini anda sekadar perlu menghantar semua details di dalam muka hadapan passport anda. Paling senang, snap gambar dengan jelas & tanpa bergegar.

Ciri – ciri Visa Australia untuk passport Malaysia

  • Visa sah untuk 1 tahun
  • Visa boleh digunakan berulang kali selagi dalam tempoh sah
  • Visa ini membolehkan anda tinggal maksimum 3 bulan dari tarikh masuk
  • Visa ini dalam bentuk PDF yang mudah dicetak & diselitkan bersama passport

Cara memohon Visa ETA ke Australia adalah sangat mudah

  • Mulakan WhatsApp dengan menekan http://visakangaroo.wasap.my
  • Hantar passport & buat bayaran menggunakan kad kredit, kad debit, online banking atau cash deposit machine (CDM)
  • Tunggu visa Australia siap dalam bentuk PDF dalam masa kurang 6 jam

Polisi pelanggan permohonan Visa Australia dari Malaysia di VisaKangaroo ini memastikan visa anda diberi maklum balas kelulusan kurang dari 6 jam dan kebanyakkan visa sebenarnya siap dan dihantar kepada anda dalam tempoh kurang dari 2 jam.

Untuk visa yang telah lulus, satu Salinan PDF akan diberikan kepada anda melalui WhatsApp. Terdapat satu grant number (nombor grant / nombor kelulusan) di dalam PDF ini dan anda boleh memeriksa status visa Australia ini di website Vevo Australia. Australia visa verification ini adalah percuma dan anda memerlukan passport & grant number sahaja.

Jika anda sudah memiliki visa ETA ini di dalam passport yang sama, system akan bertanya jika anda ingin override ETA Australia Visa anda, ini bermakna, tempoh sah laku akan bertambah. Sebagai contoh, tarikh hari ini ialah 20 Jan 2020, dan anda sudah mempunyai visa yang akan tamat pada 05 April 2020, ada boleh memohon visa dan visa baru akan override visa lama dan visa baru anda akan tamat pada 20 Jan 2021.

australia visa malaysia, australia visa apply, australia eta apply, australia eta visa, australia visa cost malaysia, application for australian tourist visa, eta australia, australian eta visa online
Visa Australia yang lulus dalam bentuk gambar dari screen computer / phone

Visa ini membolehkan anda ke Australia untuk mencari peluang perniagaan, pekerjaan atau pembelajaran (further study in Australia). Anda boleh mencari peluang namun tidak boleh bekerja secara bergaji, atau tinggal lebih masa. Untuk visa pekerja di Australia, anda sepatutnya memohon visa pekerja dengan mendapatkan surat jemputan kerja (invitation letter) dan pengesahan tempat tinggal di sana. Jika anda bekerja secara haram menggunakan Visa Pelancongan ataupun Visa Lawatan ETA ini, anda akan menghadapi kesukaran semasa keluar nanti dan kemungkinan akan dibanned selama 3-5 tahun dari memasuki Australia pada masa hadapan.

Beli tiket flight / penerbangan dahulu atau buat visa dahulu? Ramai bertanyakan soalan ini. Paling selamat ialah buat visa dahulu kerana kos visa hanya RM20 dan boleh siap dalam masa 2-6 jam berbanding kos tiket penerbangan di antara RM800 – RM2400 seorang. Lebih baik visa siap dahulu dan anda boleh merancang percutian ke Australia anda dalam masa setahun ke hadapan sepanjang tempoh sah visa anda.

Visa ke Australia untuk pemegang passport Malaysia ini boleh dipohon 24/7 dari VisaKangaroo di WhatsApp 0108056500 .

Bagaimana jika permohonan saya tidak lulus ? Ramai juga sebenarnya rakyat Malaysia terutama lelaki yang berumur 20-35 tahun yang tidak lulus ETA Visa Australia ini. Ayat yang diberikan ialah ETA Visa Cannot Be Granted As More Information Required. Secara jelasnya, visa anda bukanlah direject sepenuhnya, namun anda perlu menghantar Travel Information anda kepada mereka. Jika anda sudah mempunyai jadual travel yang lengkap, dan melancong secara berkumpulan bersama keluarga / kumpulan, tiada masalah untuk visa lulus. Pendek kata, mereka ingin tahu anda melancong dengan siapa, ke mana jadual harian anda setiap hari, bila anda melancong, dan berapa ramai dalam group anda. Jika anda tiada tiket balik atau travel seorang, kemungkinan visa anda tidak diluluskan adalah sangat besar.

australia eta visa, australia visa cost malaysia, application for australian tourist visa, eta australia, australian eta visa online, australia eta visa application
Visa Australia yang tidak lulus dalam bentuk gambar dari screen computer / phone. Salinan ini akan diberikan untuk proses rayuan

VisaKangaroo akan membantu anda memberikan panduan rayuan jika visa anda tidak lulus. Rayuan perlu dibuat sendiri kerana terdapat beberapa perkara P&C termasuk slip gaji, bank statement dan juga lain – lain.

Bagi memohon visa ETA Tourist to Australia atau sebarang pertanyaan atau rayuan Visa ke Australia, boleh hubungi VisaKangaroo melalui WhatsApp, facebook ataupun Instagram. Boleh baca reviews mereka sebagai trusted agent to apply visa to Australia.

WhatsApp: http://visakangaroo.wasap.my | 0108056500 (whatsapp only)

Facebook: http://www.facebook.com/visakangarooexpress/reviews

Instagram: http://www.instagram.com/visakangaroo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here