Jejaka Ini Berkongsi Tips Kembara Ke Jakarta Selama 4 Hari 3 Malam

0
697

17 NOV 2019 – 20 NOV 2019

  • Flight – KLM (Royal Dutch Airlines)
  • Hotel – THE ASCOTT JAKARTA, Thamrin Jakarta (just behind Grand Indonesia and Plaza Indonesia Mall)

YEAR END VACATION (YEV) #evantravelingtrendy

Mungkin tidak se‘gah’ posting negara 4 musim,
Akan tetapi its good for free and easy leisure.
Dan untuk membantu sesiapa yang pertama kali ke Jakarta.

Okay bukan ini yang ingin disampaikan,
Tapi just 1 kemajuan yang telah ada di Jakarta iaitu airport train. So takdelah kita nak hadap macet(jem) dari airport ke Jakarta City

3 terminal airport yang ada di Jakarta, akan tetapi ketiga2 terminal menyediakan skytrain untuk pengunjung bergerak dari terminal ke terminal yang lain termasuk ke Bandara Soekarna Hatta (BST) di SHIA RAILWAY STN. Without any payment. Maknanya skytrain ada 4 stn which is terminal 3- terminal 2 -Bendara Soekarno Hatta Stn dan terminal 1.

Di mana yang dikatakan airport train ke city Jakarta tu?

Ok mana2 visitor yang flight nya landing samada di terminal 1@2@3 akan ke Stesen Bandara Soekarna Hatta (BST) yang terletak di SHIA RAILWAY STN menaiki sky train yang diceritakan tadi bagi tujuan untuk menaiki airport train ke Jakarta City.

Airport train?

Ye sama lebih kurang ERL kita kat KL jika di lihat pada harga tambangnya jauh lebih murah dari kita kan?

Tiket?

Untuk lebih mudah beli online thru RAILINK which is 40k rupiah (+/- RM12 one way 46min perjalanan menuju ke Jakarta City atau nama station nya ialah SUDIRMAN BARU (BNI CITY)

Pergi balik baru 80k rupiah. Murah dan cepat takyah mereput dalam taxi/grabcar time nak book tiket tu kita dah boleh pilih waktu operasi train yang telah di tetapkan, so korang bujet la sebaiknya.

Tiket boleh book seminggu sebelum jika tak silap, macam saya book 2 hari sebelum fly.

Better beli online, sebab beli on the spot hanya debit/credit card je diterima. Macam i smpai Jakarta 6pm, i ambek train 820 mlm. Mana tahu flight delay ke, nak keluar dari flight lambat ke, nak beli itu la ini la, pergi toilet la, nak cari mana lift nak naik ke skytrain la, apa semua kan. Nak beli simkad la.
But simkad kalau nak beli dari Klook ke, dari apa2 lah or rental wifi roaming man ke, sebab kat aiport 200k rupiah untuk 5gb 7days. Katanya jauh lebih murah beli dekat Jakarta City punya kedai simkad.

Macam mana nak print tiket?

Sampai je kat Stn Bandara Soekarno Hatta (BST) dengan manaiki skytrain dari terminal 1@2@3 tu pergi terus ke ticket machine yang ada berdekatan waiting lounge masukkan no booking dan boarding pass akan kelua. (ala macam kiosk airasia tu la)

Guna tiket macam mana?

Masa nak masuk ke platform untuk menaiki train kita scan barcode pass dan terus la ke platform yang ditetapkan. Yang penting simpan pass sebab kita akan scan barcode di stesen terakhir .

Selain dari train, saya kongsikan satu tempat lepak yang menarik iaitu rooftop bar tertinggi di Jakarta which is di The Westin Hotel Jakarta.

Nah saya belanja beberapa gmbr dari Level 67 Henshin Rooftop Bar The Westin Hotel Jakarta. U guys bole walk in je for drink kudap2 heheheh.

Tq kerana sudi membaca sampai habis, semoga membantu.

Nota editor: Terima kasih kepada Evan Lee Wan Esa kerana sudi berkongsi infomasi menarik ini! Jangan lupa follow beliau di sini untuk dapatkan lebih banyak inspirasi kembara dari beliau.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here