Rupanya ini posisi kerusi paling terbaik nak elak COVID-19

0
1313

Industri penerbangan adalah yang banyak terkesan sejak penularan wabak koronavirus atau COVID-19 ini. Setakat hari ini masih belum ada lagi vaksin yang boleh mengubati kita daripada wabak berbahaya ini.

Namun, ada dalam kalangan kita yang tidak boleh elak untuk menaiki pesawat jika tuntutan pekerjaan memaksa kita untuk melakukan demikian. Segalanya telah korang lakukam sama ada pakai mask dan juga cuci tangan.

Sebenarnya, ada satu lagi cara yang korang boleh lakukan bagi mengelakkan terkena COVID-19 iaitu dengan mengenalpasti apakah tempat duduk terbaik dalam pesawat yang boleh bantu elak COVID-19.

Menurut kajian University Emcry Atlanta menyatakan mereka yang duduk dekat tingkap berkemungkinan terhindar dari terkena virus. Ini kerana pergerakan mereka terbatas kira-kira 43 persen sahaja di sekitar pesawat.

Manakala mereka yang duduk di lorong boleh terdedah dengan pergerakan penumpang lain sehingga 80 persen iaitu kira-kira 54 kontak. Apalagi sekiranya terdapat pramugari yang sakit dan bergerak ke sana dan ke sini di dalam pesawat.

Mereka yang duduk dekat lorong boleh terkena jangkitan 4-5 peratus berbanding mereka yang duduk di sebelah tingkap dengan risiko jangkitan sebanyak 0-1 persen.

Lepas ni, kalau korang memang terpaksa nak pergi naik pesawat, jangan lupa untuk tempah tempat duduk posisi ini tau. Sebarkan bagi semua orang tahu.

Sumber: CNN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here