Kempen Tahun Melawat Malaysia Batal, Marilah Selamatkan Industri Pelancongan Kita Dengan…

0
501

Penularan wabak COVID-19 memang mengejutkan ramai orang apabila mencatatkan angka jangkitan sehingga sejuta orang. Beberapa negara telah pun melakukan Lockdown atau Perintah Kawalan Pergerakan bagi memutuskan rantaian jangkitan.

Bagi kaki travel dan kaki jalan macam korang, ini adalah masa yang mencabar. Panas punggung bila duduk rumah lama-lama maklumlah korang setiap minggu berjalan atau lepak dengan kawan. Bukan korang sahaja yang terkesan. Industri pelancongan negara pun tengah menghadapi situasi yang sama tau.

Kementerian Pelancongan, Seni dan Kebudayaan telah pun batalkan Kempen Tahun Melawat Malaysia pada tahun ini. Mana-mana traveler yang kebetulan ada dekat Malaysia sepanjang PKP ni kena duduk dalam bilik penginapan.

Boleh dikatakan, aktiviti pelancongan negara kita tengah lumpuh sedangkan ia adalah fakor yang menyumbang kepada ekonomi negara. Mana taknya, RM6 bilion kerugian kita kena tanggung.

Jadi, ini ada beberapa cadangan yang korang boleh buat untuk bantu meracakkan lagi ekonomi negara kita selepas COVID-19 ni dah beransur pulih.

Melanconglah di dalam negara

Siapa yang tak nak tangkap gambar cantik-cantik dekat luar negara kan? Tapi untuk masa sekarang apa kata korang dahulukan duit untuk travel dalam negara. Banyak tau tempat cantik dalam Malaysia ini. Ajak satu keluarga travel sekali

Tawaran Pakej penginapan, pengangkutan

Kalau nak bawa keluarga, cara mudah ialah cari mana-mana oakej sekali dengan penginapan dan pengangkutan yang murah. Jadi, mana-mana ejen atau pemilik hotel kena jadi lebih kreatif untuk jual pake mereka lepas COVID-19 ini berakhir.

Gunung, Pantai

Dengar kara, pantai dan gunung bakal menjadi destinasi pilihan paling utama kalau nak melancong dalam negara. Jadi, dalam artikel akan datang, kitorang akan bagi cadangan mana tempat best untuk korang pergi dengan keluarga dekat area pantai dan gunung.

Kita tak tahu sampai bila COVID-19 ini akan menggila. Tapi jom kita simpat hasrat untuk bantu pelancongan negara lepas ini. Maka, dah boleh cari tempat dan kumpul duit untuk bawa keluarga bersiar-biar. Sementara itu jangan lupa untuk kerap basuh tangan, duduk rumah dan lakukan penjarakan sosial.

Come on Malaysia, lawan COVID, kita mesti boleh menang!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here