5 Danau Ini Donobatkan Paling Cantik Di Dunia!

0
817

Mengembara merupakan aktiviti yang ditunggu kerana inilah masanya untuk anda berkesempatan melihat keindahan alam semulajadi. Kalau korang seorang yang mencintai ketenangan, pasti anda akan memilih gunung dan danau sebagai  destinasi pilihan.

Kalau korang nak tahu, berikut ialah beberapa danau yang terkenal dengan kebiruannya dan dinobatkan sebagai paling cantik di dunia. Jom baca!

Danau Peyto, Kanada

Okay guys, cuba korang tengok air dia, biru gila!  Biasanya pelancong akan pergi dekat tempat ini setiap musim panas. Keistimewaan danau ini ialah airnya akan bersinar pada musim panas. Sebabnya, waktu musim panas, gletser akan meleleh dari puncak pergunungan Rocky. Danau ini juga dikelilingi hamparan hutan pinus, memang lawa!

Danau Loise, Kanada

Tak jauh dari danau di atas, Danau Loise terletak di Taman Negara Banff, Kanada. Danau ini memiliki kedalaman 70 meter. Nama danau ini diambil sempena nama puteri kerajaaan Belanda iaitu Louise Caroline Alberta. Biasanya pelancong akan menghabiskan waktu dengan menginap di beberapa hotel mewah sekitar danau ini.

Danau Five-Flower, China

Ya Tuhan, cantiknya! Memiliki luas sekitar 13.8 hektar, danau ini berada di Lembah Rize. Kandungan kalsium karbonat yang ada di dalam danau ini membuatnya menjadi begitu jernih. Kalau daripada permukaan danau, korang boleh tengok sampai ke dasar sebab terlalu jernih.

Danau Sainte Croix, Perancis

Sebenarnya ini ialah danau buatan yang dibina pada tahun 1973. Walaupun buatan, korang tengoklah sendiri cantiknya macam mana. Danau ini selalu juga jadi perhatian juru gambar sebab danau ini ada tebing-tebing cantik yang memang akan memberikan kesan gambar yang sangat wow! Banyak juga aktiviti yang boleh dilakukan seperti main kayak.

Danau Crater, Oregon

Danau ini terhasil selepas meletusnya gunung merapi bernama Mazama. Ia menjadi salah satu daripada danau paling dalam dan paling jernih di dunia.

Menurut suku asli Amerika yang tinggal dekat sini, mereka percaya danau ini terbentuk akibat daripada pertempuan manusia langit dan manusia bumi pada masa dulu. Tak kisahlah, yang penting memang danau ini cantik memukau.

Cantikkn kelima-lima danau ini? Korang suka yang mana satu?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here