Panduan ETA Visa Pelancong ke Australia dari Malaysia

Visa to Australia for Malaysian, eta australia Malaysia, apply Australian visa online, Australia visa apply, eta visa, australia visa, apply for eta, australian visa malaysia
Visa Australia yang lulus dalam bentuk PDF, termasuk tarikh tamat & nombor kelulusan (grant number)

Australia merupakan sebuah negara yang terletak di Hemisfera Selatan dan merupakan benua yang terkecil di dunia. Ibu negara Australia ialah Canberra namun terdapat bandar – bandar utama lain yang jauh lebih popular berbanding Canberra iaitu Sydney, Melbourne, Perth, Brisbane & Gold Coast.

Adakah rakyat Malaysia memerlukan Visa untuk Melancong dan Bercuti di Australia? Jawapannya ialah Ya. Dan setiap orang perlu memiliki visa individu yang sama dengan nombor passport yang digunakan semasa melancong nanti.

Anda memerlukan visa untuk melancong ke Australia, atau sekadar transit atau menaiki cruise yang melalui perairan Australia (tanpa niat untuk singgah di Australia). Visa ini diwajibkan kepada semua warga asing kecuali warga Australia sendiri dan juga warga New Zealand.

Visa to Australia for Malaysian, eta australia Malaysia, apply Australian visa online, Australia visa apply
Visa Australia yang lulus dalam bentuk PDF, termasuk tarikh tamat & nombor kelulusan (grant number)

Kebanyakkan visa untuk ke negara asing kebiasanya perlu dipohon di kedutaan negara tersebut. Ianya berlainan untuk Visa Lawatan ke Australia ini. Terdapat kelonggaran yang diberikan untuk Visa ke Australia ini bagi warga Malaysia, Brunei, Singapore, Hong Kong, Japan & Korea. Warga negara – negara ini hanya perlu memohon visa yang dikenali sebagai ETA (Electronic Travel Authority) yang boleh dipohon melalui ‘ticketing system’ di mana – mana agensi pelancongan yang berdaftar yang mempunyai sistem tersebut.

Travel agency di yang menyediakan perkhidmatan memohon visa ETA ke Australia ini akan mengenai caj visa dan caj servis di antara RM20 – RM50 untuk setiap passport. Anda juga boleh memohon secara terus di laman web Kedutaan Australia pada harga 20AUD (RM60) dan mengambil masa 24jam – 72 jam untuk siap dan dihantar ke email. Kenapa bayar lebih jika anda boleh mendapatkan Visa ke Australia pada harga yang serendah RM20 sahaja?

VisaKangaroo adalah antara syarikat yang menyediakan perkhidmatan Australia ETA Visa ini untuk pemegang passport Malaysia, Brunei & Singapore yang layak. Caj visa & caj servis yang ditawarkan hanya RM20 sahaja dan terdapat lebih 100 visa yang dikeluarkan oleh VisaKangaroo setiap hari.

Check Visa Status Malaysia, Australia Holiday Visa, Tourist Visa Australia, Australia Visitor Visa, ETA Malaysia Australia, australia visa malaysia, australia eta, australia eta malaysia, australia eta visa malaysia
VisaKangaroo mempunyai 4 orang staf yang bertugas secara syif di pejabat kecil kami & semua urusan dibuat melalui WhatsApp

Lebih menarik, VisaKangaroo menyediakan perkhidmatan ini melalui WhatsApp dan semua persoalan anda dijawab secara langsung melalui WhatsApp. Ini bermakna, anda tidak perlu ke embassy, mengisi borang atau pun menghantar email. Semua perbualan dan pertanyaan anda di WhatsApp dibalas secara langsung oleh pegawai yang bertugas.

Untuk memohon visa ini anda sekadar perlu menghantar semua details di dalam muka hadapan passport anda. Paling senang, snap gambar dengan jelas & tanpa bergegar.

Ciri – ciri Visa Australia untuk passport Malaysia

  • Visa sah untuk 1 tahun
  • Visa boleh digunakan berulang kali selagi dalam tempoh sah
  • Visa ini membolehkan anda tinggal maksimum 3 bulan dari tarikh masuk
  • Visa ini dalam bentuk PDF yang mudah dicetak & diselitkan bersama passport

Cara memohon Visa ETA ke Australia adalah sangat mudah

  • Mulakan WhatsApp dengan menekan http://visakangaroo.wasap.my
  • Hantar passport & buat bayaran menggunakan kad kredit, kad debit, online banking atau cash deposit machine (CDM)
  • Tunggu visa Australia siap dalam bentuk PDF dalam masa kurang 6 jam

Polisi pelanggan permohonan Visa Australia dari Malaysia di VisaKangaroo ini memastikan visa anda diberi maklum balas kelulusan kurang dari 6 jam dan kebanyakkan visa sebenarnya siap dan dihantar kepada anda dalam tempoh kurang dari 2 jam.

Untuk visa yang telah lulus, satu Salinan PDF akan diberikan kepada anda melalui WhatsApp. Terdapat satu grant number (nombor grant / nombor kelulusan) di dalam PDF ini dan anda boleh memeriksa status visa Australia ini di website Vevo Australia. Australia visa verification ini adalah percuma dan anda memerlukan passport & grant number sahaja.

Jika anda sudah memiliki visa ETA ini di dalam passport yang sama, system akan bertanya jika anda ingin override ETA Australia Visa anda, ini bermakna, tempoh sah laku akan bertambah. Sebagai contoh, tarikh hari ini ialah 20 Jan 2020, dan anda sudah mempunyai visa yang akan tamat pada 05 April 2020, ada boleh memohon visa dan visa baru akan override visa lama dan visa baru anda akan tamat pada 20 Jan 2021.

australia visa malaysia, australia visa apply, australia eta apply, australia eta visa, australia visa cost malaysia, application for australian tourist visa, eta australia, australian eta visa online
Visa Australia yang lulus dalam bentuk gambar dari screen computer / phone

Visa ini membolehkan anda ke Australia untuk mencari peluang perniagaan, pekerjaan atau pembelajaran (further study in Australia). Anda boleh mencari peluang namun tidak boleh bekerja secara bergaji, atau tinggal lebih masa. Untuk visa pekerja di Australia, anda sepatutnya memohon visa pekerja dengan mendapatkan surat jemputan kerja (invitation letter) dan pengesahan tempat tinggal di sana. Jika anda bekerja secara haram menggunakan Visa Pelancongan ataupun Visa Lawatan ETA ini, anda akan menghadapi kesukaran semasa keluar nanti dan kemungkinan akan dibanned selama 3-5 tahun dari memasuki Australia pada masa hadapan.

Beli tiket flight / penerbangan dahulu atau buat visa dahulu? Ramai bertanyakan soalan ini. Paling selamat ialah buat visa dahulu kerana kos visa hanya RM20 dan boleh siap dalam masa 2-6 jam berbanding kos tiket penerbangan di antara RM800 – RM2400 seorang. Lebih baik visa siap dahulu dan anda boleh merancang percutian ke Australia anda dalam masa setahun ke hadapan sepanjang tempoh sah visa anda.

Visa ke Australia untuk pemegang passport Malaysia ini boleh dipohon 24/7 dari VisaKangaroo di WhatsApp 0108056500 .

Bagaimana jika permohonan saya tidak lulus ? Ramai juga sebenarnya rakyat Malaysia terutama lelaki yang berumur 20-35 tahun yang tidak lulus ETA Visa Australia ini. Ayat yang diberikan ialah ETA Visa Cannot Be Granted As More Information Required. Secara jelasnya, visa anda bukanlah direject sepenuhnya, namun anda perlu menghantar Travel Information anda kepada mereka. Jika anda sudah mempunyai jadual travel yang lengkap, dan melancong secara berkumpulan bersama keluarga / kumpulan, tiada masalah untuk visa lulus. Pendek kata, mereka ingin tahu anda melancong dengan siapa, ke mana jadual harian anda setiap hari, bila anda melancong, dan berapa ramai dalam group anda. Jika anda tiada tiket balik atau travel seorang, kemungkinan visa anda tidak diluluskan adalah sangat besar.

australia eta visa, australia visa cost malaysia, application for australian tourist visa, eta australia, australian eta visa online, australia eta visa application
Visa Australia yang tidak lulus dalam bentuk gambar dari screen computer / phone. Salinan ini akan diberikan untuk proses rayuan

VisaKangaroo akan membantu anda memberikan panduan rayuan jika visa anda tidak lulus. Rayuan perlu dibuat sendiri kerana terdapat beberapa perkara P&C termasuk slip gaji, bank statement dan juga lain – lain.

Bagi memohon visa ETA Tourist to Australia atau sebarang pertanyaan atau rayuan Visa ke Australia, boleh hubungi VisaKangaroo melalui WhatsApp, facebook ataupun Instagram. Boleh baca reviews mereka sebagai trusted agent to apply visa to Australia.

WhatsApp: http://visakangaroo.wasap.my | 0108056500 (whatsapp only)

Facebook: http://www.facebook.com/visakangarooexpress/reviews

Instagram: http://www.instagram.com/visakangaroo

Tips Travel

AirAsia Tawar Promosi 5 Juta Tempat Duduk Serendah RM12 Sehala

Syarikat penerbangan tambang murah AirAsia kini kembali menawarkan kempen promosi besar-besaran dengan tawaran lebih 5 juta tempat duduk ke serata destinasi.

Nikmati tambang promosi termasuk semua untuk ahli AirAsia BIG bermula dari serendah RM12* untuk penerbangan dari Kuala Lumpur ke Penang dan Johor Bahru, RM89* untuk penerbangan ke Lombok dan Nha Trang, RM139* ke Shantou dan Bhubaneswar, dan banyak lagi.

Terbang bersama AirAsia X dengan tambang serendah RM179* untuk penerbangan dari Kuala Lumpur ke Chongqing, RM279* ke Osaka dan lain-lain. Untuk nikmati lebih keselesaan dan pelbagai kelebihan lain, penumpang boleh memilih tempat duduk Premium Flatbed yang telah memenangi pelbagai anugerah dari Kuala Lumpur ke Jaipur dengan tambang RM699*, RM799* ke Jeju dan Taipei, RM899* ke Perth dan banyak lagi.

Bukan itu sahaja, tetamu boleh menikmati penerbangan percuma apabila mereka menempah pakej percutian penerbangan bersama hotel** di airasia.com. Tetamu yang ingin menempah hanya hotel atau aktiviti juga boleh memanfaatkan diskaun sehingga 50% untuk hotel terpilih dan sehingga 30% untuk pelbagai aktiviti bagi melengkapkan percutian mereka.

“Ini adalah masa terbaik untuk anda membuat tempahan bagi percutian seterusnya bersama AirAsia. Di samping 5 juta tambang promosi kami tawarkan, AirAsia juga akan mengecualikan semua yuran pemprosesan bagi tetamu yang memilih untuk membayar menggunakan BigClick*, transaksi pembayaran yang lebih mudah dan cepat.

Ketua Pegawai Komersial AirAsia Karen Chan

Tempahan boleh dibuat di airasia.com atau melalui aplikasi mudah alih AirAsia dari 17 Jun 2019 (0001h GMT +8) sehingga 19 Jun 2019 (2400 GMT +8) bagi tempoh perjalanan antara 1 November  2019 dan 8 September 2020.

Ahli AirAsia BIG, pengguna BigPay dan pemegang Kad Kredit AirAsia boleh menikmati akses keutamaan 24 jam dari 16 Jun 2019 (0001 GMT +8). Log masuk sebagai Ahli BIG untuk menikmati akses kepada tempat duduk pada harga terendah. Ahli AirAsia BIG juga boleh menebus tempat duduk promosi bermula dari serendah 500 Mata Ganjaran BIG di laman airasiabig.com dan aplikasi mudah alih AirAsia BIG.

Tetamu yang ingin membuat pertukaran pada tempahan mereka atau membuat pesanan tambahan seperti pra-tempah hidangan Santan dan Pilih Tempat Duduk boleh berbuat demikian pada halaman Tempahan Saya yang serba baharu dengan hanya 3 langkah mudah – Tekan, Pilih & Bayar!

Untuk aktiviti terkini dan promosi AirAsia, sila ikuti AirAsia di Twitter, Facebook dan Instagram

*Semua tambang termasuk cukai dan bayaran. Yuran pemprosesan sifar BigClick terpakai untuk tempahan dibuat antara 10-30 Jun 2019. Tertakluk kepada terma dan syarat di sini.

*Tempahan pakej Penerbangan+Hotel hendaklah dilakukan bersama untuk menikmati tempat duduk percuma. Tempat duduk percuma tersedia untuk perjalanan antara 1 November 2019 dan 30 April 2020. Semua harga pakej contoh tertera adalah untuk penginapan sepanjang tempoh dinyatakan. Semua cukai mesti dibayar pada masa pembelian kecuali dinyatakan sebaliknya. Bayaran tambahan akan dikenakan untuk bagasi yang didaftar masuk.

Uncategorized

14 Tips Yang Wajib Anda Tahu Sebelum Memburu Tiket Penerbangan Sempena Promosi AirAsia Free Seats!

Sempena promosi tiket penerbangan AirAsia Free Seats, kami nak kongsikan tips bagi memudahkan anda memburu tiket penerbangan yang akan berlangsung tak lama lagi!

  1. “Cakap free seats, tapi kena bayar juga. Tipu eh?” – Ya memang free. Kerusi free. Tapi airport tax, makanan dan bagasi daftar masuk anda masih kena bayar. Walau bagaimanapun, harganya tetap murah dan berbaloi-baloi kalau berjaya sambar.
  2. Ahli AirAsia BIG boleh merebut tiket promosi sehari lebih awal – Ini adalah kelebihan jika anda mendaftar sebagai ahli AirAsia BIG. Setiap kali promosi AirAsia Free Seats, AirAsia akan memberikan keutamaan kepada ahlinya dahulu untuk membeli tiket penerbangan sehari lebih awal daripada yang bukan ahli. Jika anda belum mendaftar, daftar sini.
  3. Top up kad BigPay seawal mungkin – Bayar guna kad BigPay untuk mengumpul lebih banyak nilai mata AirAsia BIG. Nilai mata terkumpul anda boleh tebus untuk membeli tiket penerbangan AirAsia secara percuma. Belum ada kad BigPay? – Ikut panduan ini untuk mendapatkan kad anda.
  4. Catat semua nama selengkapnya – Untuk tempahan tiket penerbangan AirAsia, hanya nama penuh dan tarikh lahir yang diperlukan. Tak perlu risau kalau belum ada passport. Paling lewat untuk membuat passport anda adalah dalam masa dua minggu sebelum tarikh penerbangan anda.
  5. Sediakan 3 pilihan tarikh dan destinasi – Tiket promosi AirAsia Free Seats adalah terhad, siapa cepat dia dapat. Jika tarikh yang anda mahukan tiada harga promosi, cari tarikh lain, atau mungkin destinasi yang anda mahu, tidak tersenarai dalam promosi tersebut, bermakna anda perlu cari alternatif destinasi lain. Lebih fleksibel, lebih bagus.
  6. Elakkan memburu tiket promosi pada waktu puncak – Waktu puncak kebiasaannya adalah pada pukul (8 pagi-10 pagi / 12 tengahari-2 petang / 8 malam-11 malam) – Kebarangkalian untuk anda masuk ke dalam ‘Waiting Room‘ adalah tinggi pada waktu ini kerana trafik yang masuk terlalu banyak. Sebaiknya, buru tiket anda di waktu lengang, 1pagi – 6 pagi contohnya.
  7. Gunakan platform yang berlainan – Ada dua cara untuk memburu tiket promo AirAsia, iaitu menggunakan desktop website, dan kalau anda tidak berjaya masuk, gunakan aplikasi AirAsia untuk carian yang lebih pantas.
  8. Semak musim atau cuaca sebelum membeli – Kebanyakan promosi yang dipaparkan adalah pada musim off seasons, musim hujan, ribut, sejuk, panas. Tapi kalau anda bernasib baik dan jumpa tarikh anda mahukan, terus sambar tiket promo itu!
  9. Incognito Mode / Private BrowsingPernah tak bila dah jumpa tiket murah, kemudian bila cari kembali tarikh yang sama, harganya sudah naik? Bagi mengelakkan perkara ini terjadi, sila gunakan Incognito Mode’ / Private Browsing bila anda melayari laman sesawang AirAsia menggunakan desktop browser.
  10. Elakkan memilih tarikh pada musim puncak – Peluang untuk anda mendapatkan tiket murah terutamanya musim cuti sekolah dan cuti umum seperti Hari Raya adalah tipis.
  11. Tiada harga promosi untuk bayi – Bayi (infant) di bawah umur 2 tahun pada tarikh penerbangan, biasanya tidak ada harga promo. Kalau bayi belum lahir, usah risau, jangan beli tiket infant dahulu, boleh add-on kemudian kerana harganya tidak berubah.
  12. Nama pada tiket mesti sama dengan nama pada passport – Anda dinasihatkan untuk memasukkan nama seperti apa yang tertera di passport bagi mengelakkan sebarang masalah di airport negara asing kemudian hari termasuklah Bin, Binti anda!
  13. Tempahan secara berkumpulan susah nak dapat harga promosi – Tiket promosi adalah terhad. Rombongan Cik Kiah tidak digalakkan. Selalunya tiket promosi adalah terhad kepada 1-7 tiket untuk tarikh tertentu. Agak susah untuk dapatkan harga promosi untuk jumlah penumpang yang ramai. 1-4 orang adalah ideal.
  14. VISA – Sebelum anda berhasrat untuk menyambar tiket promosi ke Australia, anda dinasihatkan untuk buat visa pelawat terlebih dahulu. Proses membuat ETA Visa Australia sangat mudah serendah RM20 sahaja. Boleh hubungi mana-mana ejen bertauliah, mereka akan bantu untuk dapatkan visa. Visa siap dalam masa 24jam-48jam.

Kami ucapkan selamat memburu tiket penerbangan ke destinasi impian anda. Semoga tips ini berguna untuk pemburuan anda. Ganbatte!

Uncategorized

Flight Delay di Eropah, Boleh Dapat Pampasan Sehingga €600

Perkongsian oleh saudari Nyna Bananyna bagaimana beliau membuat tuntutan (claim) untuk penerbangan beliau di Eropah baru-baru ini yang mengalami kelewatan penerbangan. Baca panduan ini sekiranya anda pernah mengalami situasi yang sama semasa menggunakan syarikat penerbangan di Eropah.


Korang tahu tak if flight korang delay more than 3 hours or flight cancel fly dari/ke negara EU korang layak dapat compensation up to €600 dari airline tersebut? Banyak weh! Tak beli insurance pun boleh dapat.

Baru2 ni flight I from London Luton ke Reykjavík, delay 5 hours. Dah delay, flight dah fly half an hour, patah balik ke Luton sebab ada technical problem. Penat juga lah tunggu. Habis drag itinerary. Tapi alhamdulilllah selamat sampai Reykjavík after 5 hours delay.

Dah balik Malaysia baru I Google how to claim compensation. Rupanya kita boleh claim compensation under EU Regulation 261/2004. I bought ticket LTN-KEF for RM320 naik Wizz Air. I ada travel insurance AXA juga but tak layak dapat sebab min delay kena 6 hours 😓 plus compensation nya sikit nau. RM200 for first 6 hours tak silap.

Ada 2 cara untuk korang claim compensation;

  1. Tuntutan terus kepada syarikat penerbangan.
  2. Membuat tuntutan daripada pihak ke-3, seperti Airhelp

 

I recommend korang ask claim from airline first. Sebab lagi untung. If korang guna third party, dorang ada service charge.

  1. DIRECT CLAIM FROM AIRLINE
    Wizz Air kasi option nak claim dapat airline credit or cash:
    Airline credit: €480 without expiry date
    Cash: €400/person
  2. CLAIM FROM AIRHELP (https://www.airhelp.com/en/)
    Dapat €350 per person. Tapi service fee dorang tinggi which is 25% dari compensation kita dapat. Means dia charge I €87.5. Kalau AirHelp ni procedure nya senang just upload file yang dia minta, the rest dia akan settlekan tinggal tunggu dapat duit je.

My mistake here is, I apply dari AirHelp dulu sebelum direct contact dengan Wizz Air. So Wizz Air dah lepas tangan dah masa I contact tu. I rugiiiiii sangattt. Banyak weh beza amount compensation tu dalam RM600+- 😭tapi takpe lah asalkan ada untung juga 😉

 

48260365_1547936495349696_8403868894976016384_n

Direct from airline Wizz Air dapat €400. Tapi takde rezeki tersilap step apply compensation dari AirHelp dulu 😭

48363934_1547951228681556_5662254320612016128_n

Korang boleh check if korang layak atau tidak dapat compensation dari AirHelp. (www.airhelp.com)

48385475_1547936505349695_807237887807455232_n

Wizz Air kasi offer airline credit €480/passenger. But I’d prefer to have cash instead.

48383435_1547936535349692_7243683127497850880_n

Dapat €525 untuk 2 person. Yeay thank you AirHelp!

48891234_1547936788683000_1200657630855430144_n

Duit masuk after 2 days. Chingggg! Boleh beli ticket Europe baru ni.

Btw sesiapa yang ada delay/cancel flight dalam negara EU within last 3 years, korang still boleh apply compensation dengan AirHelp 😊👍🏻 so pergi godek2 balik booking file korang. Duit compensation tu boleh beli ticket flight baru 😜

Korang boleh check if korang layak tak dapat compensation dari AirHelp 👇🏻just fill info yang dorang nak and tengok lah kut2 korang ada rezeki untuk dapat 🙈
https://www.airhelp.com/en/

 

Sumber: Facebook Nyna Bananyna. Follow Facebook beliau untuk perbualan lebih lanjut berkenaan dengan info ini.

 

Uncategorized

Panduan Menguruskan Kemalangan / Rawatan Hospital / Kematian Ketika Di Luar Negara

Malang tidak berbau. Walau di manapun kembara kita, persediaan sebelum menghadapi musibah semasa travel amatlah penting.

Perkongsian ini telah dikongsi oleh Rose Maria Mansor berkenaan dengan proses dan panduan menguruskan pesakit / jenazah yang telah yang mengalami musibah semasa mengembara. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua. 

 

Akak bukan pengembara tegar. Akak pengembara bermusim. Kawan2 dlm ni yg kenal akak pun tau pasal hal ni. Tapi akak nak kongsi mcm mana akak kendalikan / bantu beberapa ahli keluarga/ sahabat/ stranger yg berhadapan dengan keadaan ini ketika merekadi luar negara.

1. Walaupun kita ada insurance dari Malaysia, sebaiknya semak prosedur kemasukan hospital / rawatan di negara yg nak kita lawati. Adakah mereka accept GL  (Guarantee Letter) dari syarikat insurance kita? Terdapat kes yg akak bantu, didapati bahawa hospital di negara berkenaan tak accept GL dari insurans luar dari negara mereka (walaupun insurance tu dari company di Malaysia yg dah established di US).

2. Bila GL tak diterima, tak boleh discharge, maka kos tinggal di hospital dan negara berkenaan akan meningkat. Contohnya ada kes di Korea, sehari bil di ICU adalah RM50,000.00. Bayangkan tekanan yg dihadapi ahli keluarga pesakit / traveler tersebut.

3. Maka sebaiknya kita cuba survey insurance yg boleh dibeli dari negara yang kita nak lawati tu selama tempoh lawatan kita. Pilih laa yg access sum dia paling rendah. Contohnya kalau access sum dia RM500, maka kita set aside RM500 tu supaya kalau kena masuk hospital / kena dptkan rawatan yg kosnya lebih RM500, kita dah siap sedia duit RM500 tu.

4. Jangan panik atau amek hati andai kata pihak kedutaan Malaysia di tempat yang kita lawati tu tak dapat bantu kita. Stay focus dalam usaha nak dapatkan rawatan / bawa balik pesakit.

5. Dapatkan borang dari airlines yang boleh bawak pesakit contohnya Malaysia Airlines. Masa nak bawa balik arwah adik ipar akak dari Guangzhou, kami cuba nak bawak balik degan Air Asia, tapi bila Air Asia dapat info dari hospital di Fuda, engineering team dia kata flight dia tak boleh nak accommodate stretcher i.e. tak muat pintu flight & seat tak boleh recline/ remove utk letak stretcher. Jadi kami stick to the plan, bawak balik dgn Malaysia Airlines.

6. Dari mula dapatkan borang dari airlines, kena keep close contact & berkomunikasi dgn wakil airlines di negara yg mana pesakit tu dirawat. Sebarang perkara yang tak difahami, rujuk je degan mereka.

cb43cd557e355a567c617961a8490570

Gambar sekadar hiasan.

7. Dalam borang tu nanti doctor akan bagitau apa keperluan pesakit atas flight. Masa nak bawak adik ipar dari Guangzhou, agent hospital tersalah letak dlm form yg keperluan oksigen adik ipar akak ialah 10L/minute. Jadi mulanya doctor di MAS kata dia tak fit to travel. Bila check degan doctor di hospital di sana, rupanya 5L/ minute. Lepas tu resubmit borang ke MAS, baru diorg approve & kata dia fit to travel.

8. Airlines mensyaratkan kena ada medical escort bertauliah (sekurang-kurangnya jururawat berlesen) utk ikut patient. Ni melibatkan kos. Kalau ambil nurse dari negara yg kita lawat tu, kena sediakan dia hotel di Malaysia juga sebelum dia naik flight utk balik ke negara dia. Ya, kena beli tiket pergi balik utk dia. Tu belum campur service charge dia lagi.

9. Airlines akan caj harga tiket ikut jumlah seats yg diambil bagi letak stretcher atas flight. Contohnya kalau dia gunakan 9 seats, maka harga tiket pesakit tu akan jadi ganda 9.

2310199_orig

Gambar sekadar hiasan.

10. Setiap airlines kena patuhi peraturan penerbangan berkenaan bawa pesakit atas flight. Ada borang kena isi. Malaysia Airlines sebut MEDA form. Borang tu perlukan endorsement dari pihak hospital tempat pesakit dirawat. Lepas dah isi borang tu dgn lengkap, hantar kpd airlines. Airlines perlukan masa untuk proses permohonan kita kerana melibatkan beberapa department dlm airlines. Kalau di Malaysia Airlines antara department yang terlibat ialah engineering team (untuk check availability & installation of stretcher on board), medical team (untuk assess keadaan pesakit berdasarkan borang permohonan tu, sama ada pesakit fit to travel atau tak), ticketing team. Bila semua ni dah OK, baru boleh beli tiket utk pesakit. Untuk bawak balik arwah adik ipar dari Guangzhou dulu, MAS guna 9 seats utk letak stretcher dia (masa tu arwah di ICU di Fuda Hospital & doctor kata dia fit to travel back). 1 seats RM2,000.00. So 9 seats dlm RM18,000.00.

11. Masa ni dah boleh deal dgn hospital di Malaysia – hospital yg boleh accept utk rawat pesakit (ikut kekosongan & kepakaran hospital).

12. Selepas dah settle beli ticket, boleh terus hubungi PR di Malaysia Airport Berhad (MAHB) dan maklumkan pasal flight pesakit ni. Nanti dia akan minta beberapa maklumat:-

i. Apa nombor plat ambulans
ii. Nama, no IC dan no telefon setiap kakitangan dalam ambulans tu
iii. Pukul berapa ambulans sampai
iv. Nama & no. passport medical escort pesakit;
v. Medical escort ni akan keluar dgn ambulans atau ke airport building terus;
vi. Nama & no passport keluarga atau kawan pesakit yg akan turun dari flight & naik ambulans (ni sebab urusan biometric di imigresen di airport).

13. Dalam masa yg sama, boleh hubungi ambulans utk sewa. Akak guna khidmat Mahamas.

14. Nanti PR MAHB akan bagi details kat gate mana ambulans akan masuk utk standby ambil pesakit. Once kapal dah sampai, ambulans yg standby tu boleh bergerak ke arah kapal.

15. Ambulans akan bawa terus pesakit ke emergency dept hospital berkenaan.

 

NOTA PENTING: Apa nak buat kalau ada KEMATIAN di luar negara?

16. Di step no. 4 tu, terus hubungi kedutaan. Mereka akan bantu.

17. Kita kena dptkan quotation dari airlines (cargo) yg boleh bawa balik jenazah & dptkan info tentang prosedur & kos. Airlines akan maklumkan rumah mayat mana yg selalu berurusan dgn diorg dan tahu keperluan airlines utk bawa balik jenazah i.e. size keranda dan sebagainya.

18. Check kos utk awet mayat (keringkan air dlm badan jenazah). Memang kena awet mayat kalau nak bawa balik Malaysia. Kos awet mayat ni agak mahal kerana campur sekali dgn kos keranda dan kos hantar ke airport.

19. Ada kes yg akak bantu, waris cuba juga check kos nak kebumi di luar negara, tapi mahal dan mereka decide nak bawa balik kosnya sama dgn bawa balik jenazah ke Malaysia.

20. Lepas beli ticket, boleh hubungi PR MAHB dan proses seterusnya adalah sama sepertidi step 12 – 14 di atas.

Ketahuilah, sesungguhnya proses yang akak share ni amat mencabar ketahanan mental dan fizikal kita bila kita kendalikan segala prosedur ni. Untuk bawak arwah adik ipar balik dari Guangzhou, akak dan adik beradik akak berganding bahu untuk dptkan semua info dan keperluan arwah termasuk mesin oxygen, portable oxygen (POC) – ni emergency back up utk pesakit just in case mesin oxygen tak berfungsi. Kalau tak, memang tak terbuat sorang2.

TAKE NOTE bahawa dlm kebanyakan kes yg akak bantu (utk bawa pesakit/ jenazah dari luar negara), kekangan utama adalah duit. Ada yang lebih RM200 ribu, ada yg lebih RM1 juta, ada yg RM70 ribu. Bergantung kpd negara/ keadaan pesakit/ kos medical escort dan sebagainya. Bagaimana kami dpt bawak balik adik ipar dlm tempoh seminggu saja? Alhamdulillah memang dpt donation dari family, friends, public, netizen. Tapi adik saya (isteri kpd arwah) tahu donation tak mencukupi. Jadi adik saya decide utk pinjam duit dari family & kawan2. Dlm tempoh tak sampai 24 jam, collection cecah RM100k. sebenarnya jumlah yg diperlukan masa tu lebih dari tu sebab bil ICU saja RM200k kalau tak salah. Utk urusan penerbangan dan agent hospital (termasuk medical escort), another RM100k.

Akak kongsi berkenaan pinjam duit ni dgn bbrp pihak yg berhadapan dgn isu nak bawa balik keluarga yg sakit di luar negara, mereka cuba tukar dari mohon donation kpd dptkan softloan. Ternyata collection mencapai jumlah yg diperlukan dalam kadar yg agak cepat bila donation drive berubah kepada “mendapatkan softloan”.

Sebab tu akak cadangkan ambil insurans dari negara yg kita nak travel tu, sebab tak semua mampu nak dptkan & bayar semula soft loan. Melainkan kalau kita mmg ada insurance di Malaysia yg cover kemalangan/ kematian di luar negara yg mana insurans company tanggung segala kos up to RM1 juta dan sebagainya. Kalau betul ada, then boleh cuba pinjam kawan2 & keluarga.

Ada juga yg “stuck” di luar negara sebab isu takde duit nak beli ticket flight sebab mahal atau sebab GL insurans di Malaysia tak diterima oleh hospital di luar negara. Bila akak cuba bantu dan bagi suggestion utk dia pinjam duit, dia seakan marah atau sentap dengan akak. Sebab yg diharapnya adalah donation, bukannya tips2 yg akak nak share tu. Kita yg travel, kita yg kena bersedia dengan segala kemungkinan. Tapi akak tak ckp apa2 kat dia sebab faham dia tengah dlm kedaan tertekan.

Semoga info yg akak kongsi ni ni bermanfaat buat semua ye.

Sesiapa yg berhadapan dgn keadaan ni, boleh pm akak kalau perlukan maklumat lanjut.

Sorry sebab ter”over” panjang posting ni.

-K Rose-

Uncategorized

6 Sebab Kenapa AirBnB Lagi Best Berbanding Hotel

Kalau korang tak pernah dengar berkenaan AirBnB, AirBnB hampir sama seperti BookingDotCom / Agoda, tapi lebih fokus kepada homestay. Pemilik rumah akan mengiklankan rumah mereka dan korang boleh tempah penginapan di rumah tersebut sama seperti tempah hotel di atas talian.

Ini adalah sebab kenapa kami suka menginap di AirBnB berbanding Hotel:

1. Ruang yang lebih besar – Bayangkan booking hotel berharga RM200, korang hanya dapat satu bilik saiz standard, tapi dengan harga yang sama, boleh booking seluruh studio apartment di tengah bandar KL! Mana lagi berbaloi?

AirBnB 001

Harga penginapan sekitar KLCC yang anda boleh cari di AirBnB

2. Sesuai untuk traveler berkumpulan – Travel bersama keluarga atau kawan-kawan? Sewa seluruh apartmen di Airbnb. Dengan cara ini, semua orang boleh bersama dan mendapatkan privasi yang diperlukan pada harga yang lebih murah berbanding tinggal di beberapa bilik hotel. Korang boleh membahagikan kos, secara tak langsung menjimatkan kos travel.

3. Boleh masak – Kebanyakan AirBnB membenarkan penginap memasak. Kebiasaannya tuan rumah sudah sediakan perkakasan asas untuk memasak seperti periuk, kuali, pisau dan dapur gas. Sangat berbaloi bagi anda yang nak berjimat ketika travel. Microwave juga disediakan bagi korang yang nak panaskan makanan. Best kan?

4. Mesin basuh – Antara kemudahan yang berguna terutamanya bagi anda yang suka travel dengan beg yang ringan.

5. Netflix / iFlix / Chromecast / Androidbox – Tak banyak hotel yang menyediakan kemudahan ini. Kalau ada pun, hotel dengan harga yang mahal sahaja! Kebanyakan host di AirBnB menyediakan kemudahan ini bagi memberi kepuasan perkhidmatan kepada penyewa mereka.

6. Pilihan yang sangat banyak – Takkan ada AirBnB yang sama. Setiap satunya mempunyai pengalaman penginapan yang berbeza. AirBnB yang di senaraikan bukan calang-calang tau. Ada villa tepi bukit, studio apartment, condo dengan infinity pool, banglo mewah di tengah bandar, rumah menghadap laut dan macam-macam lagi!

Kalau korang belum mendaftar sebagai ahli AirBnB, boleh daftar guna link di bawah dan akan dapat Travel Credit bernilai RM120 percuma daripada AirBnB. Boleh guna travel credit ni untuk booking AirBnB pertama korang. Cubalah!

 

Uncategorized