Categories
Berita

Ah sudah! Chef dekat Perancis buat coklat bentuk Coronavirus

Hebat betul kreativiti manusia ini. Dikala masyarakat dunia tengah panik dengan virus COVID-19, seorang chef dekat Perancis tiba-tiba dapat ilham untuk buat telur coklat dengan virus corona sebagai modelnya.

Telur tersebut dipamerkan dalam sebuah temubual bersama Le Telegramme.

Chef bernama Jean-Francois Pre mendapat ilham untuk buat coklat ini sebab penat nak dengar orang asyik bercakap tentang virus ini.

Jadi, dia pun buatlah coklat virus ini dan mula jual coklat ini di kedainya dekat Landivisiau.

Kebetulan pula kedai chef ini terletak berhampiran dengan ahli mikrobiologi Perancis yang terkenal iaitu Reu Loius Pasteur.

Coklat ini terdiri daripada coklat susu yang dicat dengan almond warna hitam merah. Selain itu, Jean juga ada cakap coklat ini diharap dapat mengajak semua orang untuk keluar dari situasi virus ini.

Ha, korang macam mana? Ada sesiapa yang teringin nak makan coklat virus ini?

Categories
Berita

Wajib tahu! Ini 14 kawasan cantik dekat Itali ditutup akibat COVID-19

Kalau ada yang nak tempah tiket pergi Itali itu, sis nak roger sikit yang sebenarnya ada beberapa tempat dekat Itali yang ditutup akibat COVID-19. Tindakan itu dilakukan oleh pihak kerajaan Itali untuk membendung daripada penularan wabak ini.

Bar dan restoran pun hanya diizinkan buka dari pukul 6 pagi sampai 6 petang sahaja dengan jarak minimum 1 meter antara pengunjung. Bukan itu sahaja, muzium, kelab malam, kolam renang pun ditutup sehingga 3 April 2020.

Kalau ada yang langgar peraturan ini, mereka boleh didenda selama tiga bulan. Selain itu, ini adalah antara beberapa tempat yang ditutup sementara.

Lombardy

Alessandria

Asti

 Modena

Novara

Padua

Parma

Piacenza


Pesaro dan Urbino

Reggio Emilia

Rimini

Treviso

Verbano Cusio Ossola

Vercelli

Kalau korang rasa macam tak best nak pergi waktu ini, jangan lupa tangguhkan perjalanan untuk keselamatan!

Sumber: CNN

Categories
Tips Travel

Rupanya ini posisi kerusi paling terbaik nak elak COVID-19

Industri penerbangan adalah yang banyak terkesan sejak penularan wabak koronavirus atau COVID-19 ini. Setakat hari ini masih belum ada lagi vaksin yang boleh mengubati kita daripada wabak berbahaya ini.

Namun, ada dalam kalangan kita yang tidak boleh elak untuk menaiki pesawat jika tuntutan pekerjaan memaksa kita untuk melakukan demikian. Segalanya telah korang lakukam sama ada pakai mask dan juga cuci tangan.

Sebenarnya, ada satu lagi cara yang korang boleh lakukan bagi mengelakkan terkena COVID-19 iaitu dengan mengenalpasti apakah tempat duduk terbaik dalam pesawat yang boleh bantu elak COVID-19.

Menurut kajian University Emcry Atlanta menyatakan mereka yang duduk dekat tingkap berkemungkinan terhindar dari terkena virus. Ini kerana pergerakan mereka terbatas kira-kira 43 persen sahaja di sekitar pesawat.

Manakala mereka yang duduk di lorong boleh terdedah dengan pergerakan penumpang lain sehingga 80 persen iaitu kira-kira 54 kontak. Apalagi sekiranya terdapat pramugari yang sakit dan bergerak ke sana dan ke sini di dalam pesawat.

Mereka yang duduk dekat lorong boleh terkena jangkitan 4-5 peratus berbanding mereka yang duduk di sebelah tingkap dengan risiko jangkitan sebanyak 0-1 persen.

Lepas ni, kalau korang memang terpaksa nak pergi naik pesawat, jangan lupa untuk tempah tempat duduk posisi ini tau. Sebarkan bagi semua orang tahu.

Sumber: CNN

Categories
Fakta Menarik

Perasan tak, korang tak jumpa kerusi no 13 dalam pesawat? Ini sebabnya

Kalau korang rajin travel, mesti korang dah sedar yang sebenarnya pesawat tak ada kerusi nombor 13 dan 17. Kalau dekat Malaysia ini, pesawat memang tak ada nombor 13. Kenapa eh agak-agaknya?

Kalau menurut bekas pramugara Malaysia Airlines, Zarul Umbrella menjelasnya kemungkinan nombor itu dikatakan ada unsur mistik dan tak baik.


Dalam budaya tertentu, nombor itu dikaitkan dengan nasib malang dan beberapa konotasi negatif.

Menurut jurucakap Ryanair pula kata pesawat luar negara itu tidak mempunyai nombor 13 sebab mengikut tradisi pembuatan Amerika Syarikat.

Selain itu, ada juga pesawat yang tak ada nombor 17. Ini kerana dalam angka roman XVII, anagram itu bermaksud ‘hidup saya dah berakhir’ dalam bahasa Latin.

Tapi kalau korang tengok betul-betul, tempat duduk nombor 13 paling terbaik sebab berdekatan pintu kecemasan, kan?

Apapun, tak kisahlah. Asalkan seat yang kita beli wujud cukuplah. Jangan tiba-tiba kita beli tiket kapal terbang tapi seat itu tak wujud. Ey, seram!

Sumber: Mstar

Categories
Fakta Menarik

Unik! Ada sesiapa nak try menginap di Bubble Tent comel ni?

Zaman sekarang ini, macam-macam jenis tempat penginapan dah kita jumpa. Dari yang tepi pantai, cerun bukit, dalam laut, yang fancy, cozy semuanya ada. Ha, ini sis nak share sikit tempat penginapan yang agak kreatif dinamakan Bubble Tent. Amacam? rasa macam duduk dalam buih sabun tak?

Tempat ini namanya Nira Camper Village yang terletak di Desa Wukirsari, Cangkrigan, Jogjakarta. Memandangkan ia transparent, jadi korang boleh menikmati pemandangan 360 darjah. Korang boleh nampak keindahan sawah padi dan pokok kelapa yang merendang. Apalagi kalau sawah padi sedang menghijau. Cantik betul!

Tempat ini juga dilengkapi dengan kolam renang, hammock yang selalu menjadi tumpuan untuk orang ambil gambar. Apalagi, bolehlah posing dan OOTD sepuasnya dalam ‘buih’ ini kan?

Kalau korang berkesempatan ke sini, jangan lepaskan peluang untuk ambil gambar matahari terbenam. Apa yang bestnya dekat sini, semua staff dekat sini dah diajar untuk mahir mengambil gambar yang cantik untuk pengunjung.

Kalau korang nak menginap di sini, pastikan korang buat tempahan awal tau sebab sangat tempatnya sangat terhad. Satu bubble boleh muat empat orang. Harga semalam untuk weekdays lebih kurang RM220, untuk weekend, RM249.

Selamat bercuti!

Sumber: Kompas

Categories
Fakta Menarik

Ini rupanya cara syarikat penerbangan bersihkan pesawat elak sebar COVID-19

Penularan COVID-19 sememangnya memberikan impak yang sangat besar. Tidak hanya beribu-ribu orang yang dijangkiti, malam ia turut memberi kesan kepada ekonomi dunia terutamanya industri pelancongan. Tahun ini boleh dikatakan sebagai tahun yang agak menyedihkan untuk kebanyakan syarikat penerbangan.

Mana tidaknya, ramai juga orang yang tidak berani untuk melancong ke luar negara bagi mengelakkan jangkitan. Sebagai syarikat yang masih beroperasi menerbangkan pesawat walaupun semasa musim virus ini, sudah tentu banyak langkah berjaga-jaga diambil.

Prosedur bersihkan normal

Proses nak bersihkan pesawat pun ada caranya. Biasanya mereka akan tengok dulu jadual pesawat yang manakah akan berhenti di lapangan terbang. Kalau jadual pesawat tak terlalu padat, maka kerja pembersihan akan dilakukan pada malam hari termasuklah bersihkan tandas, menyapu meja, buang sampah, bersihkan ruang simpan barang dan kerusi. Manakala pembersihan menyeluruh dilakukan setiap sebulan atau enam minggu.

Mereka menggunakan produk pembunuh kuman yang mampu melawan patogen dalam virus kompleks. Ia juga dikatakan boleh menawarkan perlindungan selama 10 hari.

Ingatkan penumpang cuci tangan guna sabun

Virus ini akan tersebar sekiranya seseorang menyentuh antara manusia atau manusia. Ia bukanlah virus yang melekat di kerusi dan gigit pergelangan tangan korang. Walaupun langkah pembersihan dijalankan, cara paling efektif membendung virus ini ialah dengan mencuci tangan dengan sabun atau hand sanitizer. Kalau boleh jangan kerap sangat menyentuh muka.

Fogging

Banyak juga syarikat penerbangan yang melakukan fogging sejak Februari lalu untuk kesan yang lebih efektif terutama bagi penerbangan yang melalui lokasi-lokasi virus ini tersebar.

Mereka turut membersihkan semua permukaan peralatan dapur, toilet, karpet dan menggantikan filter udara dan sistem air.

Tunda penerbangan

Sebenarnya ini adalah salah satu cara juga untuk melindungi penumpang daripada virus. Sekiranya jadual penerbangan di tempat tertentu dibatalkan, ia menandakan negara yang ingin dikunjungi itu memang tidak selamat.

Ha, itulah antara prosedur yang dilakukan syarikat penerbangan. Apapun, mencegah lebih baik dari merawat. Kudos kepada syarikat yang bertungkus lumus menjaga kebajikan penumpang dan anak kapal.

Categories
Tips Travel

Ini tips mudah macam mana nak cari makanan halal dekat Korea!

Ada sesiapa yang rancang tak pergi Korea dalam masa terdekat? Sebagai seorang muslim, benda penting yang selalu bermain dekat kepala kita kalau travel ke negara bukan Islam tentunya makanan. Mestilah kita nak cuba makanan mereka, takkan nak duduk bilik makan maggie je setiap hari. No way!

Ha, ini berita baik tau. Korea Selatan sekarang dah semakin terbuka menerima pengunjung yang beragama Islam dengan menyediakan kemudahan solat di tempat tarikan pelancong. Soal makanan apatah lagi sebab dah banyak restoran yang dapat sijil halal.

Korang boleh cari mana-mana restoran yang ada sijil halal oleh Korea Muslim Federation atau KMF. Kira macam JAKIM dekat Malaysia yang keluarkan logo Halal. Cara diorang dapat sijil lebih kurang kita, restoran akan minta izin dekat KMF dan pihak mereka akan datang buat pemeriksaan. Bila dah ada logo, lebih yakinlah pengunjung negara Islam nak makan.

Cara lain ialah korang cari restoran yang Self Certified yang biasanya pemiliknya ialah muslim. Jadi, apa yang dijual dekat restoran tersebut pun halal belaka.

Selain itu, korang cari restoran yang muslim friendly. Maksudnya, kedai itu mungkin jual alkohol tapi bahan masak tidak mengandungi babi memandangkan pemilik restoran adalah muslim.

Kalau korang cari kedai yang pork free pun boleh. Sebab ada kedai yang jual macam-macam jenis daging tapi tak jual daging babi.

Antara restoran yang jual makanan halal ialah Makan Halal Restaurant dan EID Halal Korea Food dekat Seoul. Ada juga restoran yang jual makanan Turki yang korang boleh cuba. Apa yang menarik ialah kedai ini buka 24 jam! Jadi kalau malam-malam korang lapar, pergilah ke Kervan Turkish Restaurant Halal.

Okay, ini tips terakhir. Kalau korang dah memang lapar sangat tapi tak pasti kedai korang nak makan tu status dia macam mana. Korang hafal ayat ini,
‘Dwaeji gogi, ham, bacon ppaego juseyo.’ – maksud dia, tolong jangan masukkan daging babi, ham atau bacon dalam makanan.

dan juga ayat,
Dwaeji gogi, ham, bacon ppaego juseyo.’– maksudnya, jangan masukkan alkohol dalam makanan.

Alah, tak ada hal. Sebenarnya masyarakat Korea dah terbuka sekarang sebab mereka rancang nak menerima lebih banyak pelancong muslim seluruh dunia. Apapun, semoga tips yang diberikan ini berguna untuk korang tau.

Sumber: Kompas

Categories
Tips Travel

Putus cinta? Ini 5 tempat korang boleh travel untuk ‘move on’ daripada si dia

Ya, korang mungkin rasa sis mengarut tulis artikel macam ini. Tapi cuba korang kenang balik keadaan diri waktu putus cinta. Tak ke separuh gila nak kawal perasaan kecewa bila mengenangkan kisah cinta kita terlerai di tengah jalan? Bak kata lirik lagu Naim Daniel “pahitnya terasa bagai dipenjara, tanpa bicara ku rela,” Gitu!

. Kalau selama ini korang travel untuk upload gambar dekat Instagram, apa kata kali ini travel korang mempunyai misi yang besar untuk merelakan, menerima ketentuan dan menyayangi kembali diri sendiri. Sebab, sangat normal untuk seseorang yang menghadapi sebuah kehilangan untuk rasa kosong atau lebih teruk, tak rasa apa-apa.

Sudah-sudahlah menangis dan duduk berkurung dalam bilik gelap. Sekarang, bangun perlahan-lahan dari katil dan marilah kita plan Travel Therapy kita.

Jadi, sis ada beberapa cadangan tempat yang korang boleh pergi dekat Malaysia ini. Kalau korang dalam fasa baru nak move on, sis cadangkan korang bawa kawan yang sekepala dalam 3 orang dan paling penting, tak banyak kerenah.

Pulau

Sis cadangkan korang ke tempat yang tenang dan bukannya tempat yang serabut dengan kesesakan lalu lintas. Dekat Malaysia ada banyak pantai yang cantik macam Pulau Kapas, Pulau Redang, Pulau Perhentian dan banyak lagi. Ada satu benda yang sis wajibkan korang buat iaitu scuba diving atau snorkeling.

Sebenarnya, lautan ada keajaiban tersendiri tau. Bila berada di dalam air, korang akan rasa macam nak bercakap dengan diri sendiri. Bila tengok ikan dan keindahan dunia bawah air, korang akan rasa tenang.

Bukit

Tak payah nak daki tinggi sangat macam Gunung Kinabalu. Korang start dengan Bukit Broga pun okay. Bila dah sampai dekat puncak, korang tengoklah betapa cantiknya matahari waktu pagi. Masa itu korang kena yakinkan diri, selepas gelap akan ada siangnya. Setiap kesedihan akan ada penghujungnya. Matahari adalah bukti yang korang telah hidup sehari lagi. Jangan sia-siakan dengan mengenang orang yang dah tak cintakan kita lagi.

Gua Tempurung

Tak pernah jejak gua batu kapur dekat Malaysia? Inilah masa yang sesuai. Mulakan dengan Gua Tempurung dekat Perak. Untuk meneroka gua ini, korang kena membongkok, merangkak. Dalam kegelapan korang belajar untuk mempercayai kemampuan diri mencari jalan keluar dengan selamat supaya tak terkena jeriji batu.

Sungai Perak

Dah alang-alang pergi Gua Tempurung, korang gerak pula untuk water rafting. Banyak sungai dekat Perak yang tawarkan pengalaman mencabar sebegini macam dekat Sungai Kampar dan Sungai Ulu Slim. Waktu ini, korang menjeritlah sepuasnya. Ketawalah sekuatnya.

Spa dekat Kuantan

Selepas korang lakukan aktiviti lasak, sis cadangkan korang untuk tempah resort atau villa. Kalau boleh dengan suasana yang aman dan juga bukannya tempat lokasi orang berbulan madu. Yelah, nanti korang sedih pula tengok pasangan bercinta sedang bahagia.

Sis nak korang manjakan diri dengan rawatan spa. Bagi diri korang tenang dan jauh dari stres. Ada banyak resort dekat Malaysia yang tawarkan perkhidmatan macam ini, contohnya macam Mangala Resort dekat Kuantan. Kalau rasa mahal, cari spa yang dekat dengan rumah korang pun okay. Cuma tak rasalah suasana baru sangat.

Move on bukanlah sebuah perkara mudah apalagi kalau seseorang itu pernah berada di tempat yang sangat dalam di hati kita. Jadi, tak salah kalau kadangkala korang teringat dan nangis.

Semoga beberapa tempat dan aktiviti yang sis cadangkan ini dapat membuat korang lebih bahagia dan semakin mencintai diri sendiri. Kalau bukan kita yang hargai diri kita, siapa lagi kan? Selamat mencuba!

Categories
Fakta Menarik

Cantik! Ini 4 lokasi pengambaran Crash Landing On You korang kena terjah

Punyalah hebat penangan drama Korea Crash Landing On You sampai kalahkan rating cerita Goblin. Lakonan Hyun Bin dengan Son Ye Jin pula memang betul-betul menjadi sampai ada yang rasa mereka ini memang bercinta dekat alam realiti.

Selain daripada skrip dan juga lagu yang baik dalam drama ini, korang mesti tak boleh lupakan lokasi pengambaran mereka. Setiap suasana yang dirakam dalam drama ini memang betul-betul buat kita terpaku lepas tu berbisik, “Ush, lawa gila tempat ini. Kat mana dia berlakon,”

Sebenarnya, selain Switzerland dan Mongolia, mereka juga melakukan pengambaran di beberapa lokasi di Korea Utara. Kalau ada yang tengah rancang nak ke Korea, mugkin korang boleh singgah ke tempat-tempat yang sis beritahu ini.

Cheongsan Arboretum

Ingat tak babak Ri Jeong Hyeok bonceng basikal dengan Yoon Se Ri dekat belakang melalui jalan yang dipenuhi pokok? Ha, inilah tempatnya.

Arboretum Cheongsan memang mempunyai 200 jenis bunga liar, pokok, teratai dan bunga lili air. Biasanya penduduk dekat sini akan berkunjung ke tempat ini waktu bulan Julai dan Ogos untuk meraikan Festival Teratai Taean yang dipenuhi bunga lotus.

Hutan Seogwipo

Ingat lagi kali pertama mereka jumpa waktu Yoon Se Ri tersangkut atas pokok. ha tempat itu ialah Hutan Seogwipo yang terletak di Pulau Jeju.

Mereka memang jaga hutan ini dan adakan juga beberapa aktiviti menenangkan fikiran untuk pengunjung. Boleh dikatakan, ini iala destinasi paling sempurna kalau nak larikan diri dari kesibukkan kota.

Yeongjongdo Seonnyeo-bawi

Ingat tak babak Hyun Bin keluar dari gua Korea Utara untuk ke Korea Selatan. Dia tiba di sebuah pantai. Pantai itu terletak di Incheon. Pantai itu kecil je

Pocheon Hantan River Sky Bridge

Inilah saatnya ketika mereka sedar yang mereka memang ditakdirkan hidup bersama. Jambatan ini melintasi Sungai Hantan. Ia dibuka pada 13 Mei 2018 terletak di daerah Gyeonggi dan tak jauh dari Air Terjun Bidulginang.

Jadi, itulah antara sedikit sebanyak lokasi pengambaran cerita tersebut. Korang plan nak pergi yang mana satu dulu?

Sumber: Kompas

Categories
Berita

AirAsia X lancar jualan tempat duduk percuma* jarak jauh pertama

SEPANG, 23 Februari 2020 – Terbang lebih jauh bersama AirAsia dengan lebih rendah, kerana kami menawarkan tetamu tempat duduk pada tambang sifar buat pertama kalinya ke pelbagai destinasi jarak jauh popular, termasuk Australia, Jepun, Korea, Taiwan dan India.

Terdapat 1 juta tempat duduk promosi bagi penerbangan AirAsia X dari Kuala Lumpur ke pelbagai destinasi menarik termasuk Melbourne (Avalon), Gold Coast, Perth, Sydney, Fukuoka, Tokyo (Narita), Seoul, Busan, Taipei dan Ahmedabad.

Tambang promosi ini adalah percuma* tidak termasuk cukai dan bayaran lain.

Para tetamu mempunyai tempoh 72 jam untuk membuat tempahan penerbangan dengan log masuk ke airasia.com atau melalui aplikasi mudah alih AirAsia dari 24 Februari 2020 (0001h GMT +8) ke 26 Februari 2020 (2400 GMT +8) untuk perjalanan antara 1 Mac 2020 dan 31 Oktober 2020.

Ketua Komersial Kumpulan AirAsia Amanda Woo berkata, “Sebagai sebuah syarikat penerbangan yang membolehkan semua orang terbang, kami amat teruja untuk melancarkan jualan tempat duduk tambang-sifar pertama bagi destinasi jarak jauh kami. Bukan hanya terdapat tempat duduk promosi yang dijual, tetapi kami juga telah memastikan tempoh perjalanan dilanjutkan dari bulan Mac sehingga hujung Oktober untuk menarik minat para pelancong. Kami yakin bahawa tawaran menarik ini akan habis dijual dengan pantas maka kami menggalakkan anda untuk tidak tunggu di saat akhir untuk mengelakkan kekecewaan.

Tetamu yang ingin membuat penambahan seperti membuat pra-tempahan hidangan Santan atau menaiktaraf tempat duduk ke “Zon Senyap” boleh berbuat demikian di pautan Tempahan Saya dengan hanya 3 langkah mudah – Tekan, Pilih dan Bayar!

Untuk berita terkini AirAsia, aktiviti dan promosi, ikuti AirAsia di Twitter (twitter.com/AirAsia),  Facebook (facebook.com/AirAsia) dan Instagram (instagram.com/AirAsia).

*Tempat Duduk Percuma tidak termasuk cukai lapangan terbang dan bayaran lain-lain. Tertakluk pada terma dan syarat.